Sud BiH
1

Muhidin Bašić: Meni ni kroz mali mozak nije prošlo silovanje

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Optuženi Muhidin Bašić je u nastavku svjedočenja negirao da je početkom 1994. godine u Varešu silovao ženu hrvatske nacionalnosti.

“Meni ni kroz mali mozak nije prošlo silovanje”, kazao je optuženi, koji je tokom rata bio načelnik Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca Mirka Lečića kada je Bakiri Hasečić, predsjednici Udruženja “Žena žrtva rata”, rekao da ga je za silovanje prijavila zaštićena svjedokinja A, Bašić je naveo da je to odmah izjavio nakon što mu je Hasečić "spomenula nadimak oca".

“To je očev lokalni nadimak”, obrazložio je optuženi, dodavši da je razgovor bio u udruženju nakon što ga je Hasečić telefonom pozvala u Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH i kazala mu da je prijavljen za silovanje.

Bašić je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, 10. septembra, kada je rekao da je sa zaštićenom svjedokinjom A “imao više problema”, odnosno da ga je, između ostalog, optužila da sarađuje sa zaraćenom stranom.

On je tada ispričao da je tokom rata nekoliko puta razgovarao sa zaštićenom svjedokinjom A, a posljednji put krajem 1993., kada ga je molila da joj iz zatvora izbavi brata, koji se predao neposredno prije zauzimanja Vareša, a za što je nudila i novac.

Optuženi je kazao da joj je odgovorio da nije nadležan za to, te da je nakon toga ona “okretala glavu od njega”.

Tužilaštvo BiH tereti Bašića i Mirsada Šijka, nekadašnjeg vojnog policajca 122. lake brigade Armije BiH (ABiH), da su 25. januara 1994. godine, u zatvoru koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, žensku osobu hrvatske nacionalnosti prisilili na seksualni odnos.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar, prenosi BIRN - Justice Report.