BiH
0

Muhamedagić predsjednik arbitraže u sporu sindikata i uprave Mittal Steel Zenica

FENA
Sudija Općinskog suda u Zenici Elza Dilber donijela je danas rješenje kojim imenuje prof.dr. Sulejmana Muhamedagića, profesora na Metalurškom fakultetu u Zenici za predsjednika Arbitraže koja treba da utvrdi poslove koji se ne mogu prekidati i broj zaposlenika koji su dužni da rade za vrijeme štrajka radnika Mittal Steel Zenica najavljenog za 13. septembar.

Sindikat Mittal Steel Zenica u svome zahjevu dostavljenom Općinskom sudu za predsjednika Arbitraže predložio je prof.dr. Dušana Vukojevića, dok je poslovodstvo za prvog čovjeka arbitraže predložilo upravo Muhamedagića.

"Sindikat je razočaran odlukom suda i mi ćemo već danas poslovodstvu i predsjedniku arbitraže uputiti inicijativu da se arbitraža što prije sastane. Sindikat zagovara da postrojenja budu u mirnom stanju, da se zaštite od havarije i šteta, a mi nećemo dozvoliti da se u vrijeme štrajka izvozi gotova roba, kao i da u kompaniju ulazi skrap, vatrostalni materijal i ostale sirovine", izjavio je za Fenu Islam Imamović, predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica.

Zbog činjenice da se sa upravom kompanije ne može dogovoriti oko najniže cijene satnice za koju Sindikat traži da iznosi 2,50 KM, a uprava predlaže 2,18 KM, za 10.,11. i 12. septembar Sindikat Mittal Steel Zenica zakazao je trosatna protestna okopljanja, u vremenu od 11 do 14 sati, dok je za 13. septembar zakazan generalni štrajk.