BiH
10

Muftija Zukorlić prijavio boravak u Srebrenici

Anadolija
Muamer ef. Zukorlić (desno) u Srebrenici
Muamer ef. Zukorlić (desno) u Srebrenici
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, kako je i najavio, danas je i formalno prijavio svoj boravak u Srebrenici, te podnio zahtjev za promjenu lične karte.

On će, kako je potvrdio za agenciju Anadolija (AA), na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 7. oktobra ove godine, sigurno glasati u tom gradu.

Zukorlić je navedenu formalnost obavio samo dan prije isteka posljednjeg roka za registraciju za općinske izbore u Bosni i Hercegovini 24. avugusta 2012. godine.

"Upravo sam okončao proceduru podnošenja dokumenata za promjenu lična karte. Nakon što lična karata bude gotova, narednih dana ću je i preuzeti. Ovo je realizacija onoga što sam najavio prije nekoliko sedmica. To je moralni čin mene kao čovjeka i Bošnjaka prema Srebrenici. Srebrenica je simbol stradanja, ali i simbol izostanka ljudske svijesti. Osjećam se dobro jer sam ostao dosljedan svome obećanju. To činim kako bi kao građanin BiH i, od danas, građanin Srebrenice, mogao izvršiti svoju građansku i patriotsku dužnost glasanja", kazao je muftija Zukorlić za AA.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji lokalni izbori u Srebrenici "prevazilaze samu konstrukciju vlasti u gradu u kojem je počinjen genocid".

"Izbori u Srebrenici, također, prevazilaze partijske interese na lokalnom nivou. Glasanje u Srebrenici je glasanje za Srebrenicu, a glasanje za Srebrenicu je, zapravo, pomak u pogledu čišćenja naše bošnjačke svijesti, ali i svijesti svijeta", dodao je Zukorlić.

Također, muftija Zukorlić je danas dao inicijativu da se "Srebrenica proglasi svjetskom metropolom ljudske savjesti".

"Ovom prilikom pozivam sve faktore humanosti u svijetu, narode, države, organizacije i pojedince da naredni period posvete Srebrenici i to tako što će ovdje osnovati neki subjekt. Bilo da se radi o nekom kulturnom centru, privrednom subjektu. To je obaveza ljudske vrste u cjelini kako bi lekcija genocida u Srebrenici i nad Bošnjacima uopće postala energija protiv genocida i izostanka ljudske savjesti", zaključio je Zukorlić.

Cilj bh. udruženja koja vode kampanju za Srebrenicu je da se do isteka roka za registraciju osigura 5.000 ličnih karata Bošnjaka Srebrenice. Stoga su pozvali sve Srebreničane u BiH, ali i u dijaspori, da iskoriste ovaj kratki period i izvade lične dokumente u tom gradu.