BiH
17

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić: Ramazan je mnogo više od posta, on spaja porodice i ljude

Piše: M. Ć.
Hasan ef. Makić (Foto: Klix.ba)
Hasan ef. Makić (Foto: Klix.ba)
O postu u dugim ramazanskim danima, ramazanu u porodici i društvu te među omladinom razgovarali smo sa muftijom bihaćkim Hasanom ef. Makićem.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić proveo je skoro cijeli život služeći Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Nekada najbolji student, imam u nekoliko džemata u našoj zemlji, muftija, pa čak i kandidat za reisu-l-ulemu u jednom momentu, proveo je i dio svog života u logorima Omarska i Manjača u okolici Prijedora.

Za početak razgovora za naš portal, od muftije Makića htjeli smo doznati kako jedno vjersko lice provodi mjesec ramazan.

"Ja sam ga lično dočekao veoma radostan i sretan što mi je Bog darovao još jednu priliku da doživim i ovaj mubarek mjesec. Kao muftija, imam zaista puno obaveza u ramazanu u kojima nastojim da obiđem što više džemata, posjetim što više džamija, održim predavanja, susretnem se sa ljudima, tako da je moj ramazan okupiran obavezama i aktivnostima. Pored toga, nastojim se odazvati i na što više iftara i pozive naših džemata, jer mi je to veoma bitno. Tako da mi ramazan, što se kaže, prođe 'u trku'. Kada dođe bajram, imam osjećaj da je ramazan tek počeo", kaže muftija.

Ramazan se dočekuje sa radošću, a ne strahom

Nastavljajući dalje, on navodi da su i svi muslimani dočekali ramazan otvorene duše i srca, kao što se dočekuje najomiljeniji gost.

"Mi smo u pripremi za ramazan potencirali da se ovaj mjesec dočekuje sa radošću, a ne strahom. Ramazanom treba vjernike obradovati, a ne zaplašivati. Ima onih koji kažu: kako ćemo postiti, dug je dan, vrućina? Ima i brojnih drugih pitanja. Kod vjernika to nećete čuti, čak ni da se žale na takve stvari. Nažalost, to počesto govore oni koji uopće ne poste ili nikad nisu okusili slast posta i radovanja iftaru", priča muftija Makić.

On kaže da su vjernici svjesni činjenice da je ove godine ramazan došao u vremenu kada su najduži dani u godini, ali bez obzira na to, "oni su smireni, ne žale se i gledaju da urade što više dobra".

"Onaj ko je navikao da posti on će postiti i kad je dan kratak i kada je dan dug. Onaj ko na to nije navikao, njemu je i kratak dan razlog da ne posti", ističe muftija.

Na našu konstataciju da je primjetno da znatan broj omladine posti, ali i obilazi džamije u toku ramazana, muftija potvrđuje takve navode.

"Evidentno je da je omladina sve više vezana za post, ramazan, džamije i, generalno, za svoju vjeru. Kada danas pogledate u naše džamije, daleko je veći broj omladine u njima nego starijih ljudi. Ima onih koji su odrasli u 'onom' periodu kada je bio 'pritisak' na vjeru, pa nisu naučili skoro ništa o islamu, ili vrlo malo, tako da nisu ni navikli da poste. To su uglavnom sada srednjovječni ili stariji ljudi, koji tada nisu postili, tako da nije ni očekivati od njih da se lako opredijele da poste u ovim momentima. Današnja omladina ima mnogo bolje uvjete da puno više nauči i sazna o islamu, a rezultat toga je veliki broj omladine koja posti i vezuje se za svoju vjeru", objašnjava naš sagovornik.

"Nije sve u postu"

Kada je riječ o ramazanu, priča dalje muftija, nije sve u postu, kojeg, kako kaže, mnogi potenciraju, a brojne druge ramazanske prednosti izostavljaju.

"Svako od nas najviše voli da iftari kod kuće sa svojom porodicom i to je posebna čar u ramazanu: povezivanje porodice, zajednička sofra i naša tradicionalna jela. Znamo koliko su danas svi preokupirani sobom i vlastitim obavezama, tako da ramazan donosi i taj segment u naše kuće. Ramazan jednostavno zbližava ljude i u njemu je sve drugačije. Nadalje, čak se i u zatvoru u Bihaću klanja teravija, zatvorenici poste, u bolnicama se organiziraju iftari za bolesnike i uposlenike. Slične aktivnosti se održavaju i u vojnoj kasarni. Ramazan ulazi i, po meni, treba da uđe u sve pore ljudskog života, i koliko god je privatna stvar svakog muslimana, toliko je i javna manifestacija, zbog svih ovih stvari", navodi muftija.

U skladu s tim, ovog ramazana u Bihaću se održava manifestacija "Ramazan u Bosni“, a u zadnjoj trećini ramazana u ovom gradu bit će organizirani iftari za krajišku omladinu, te omladinu koja dolazi iz Republike Srpske, odnosno Kozarca, Prijedora i Bosanskog Novog. Takve manifestacije predviđene su i u svim drugim gradovima koji su centri muftijstava u Bosni i Hercegovini.

Za kraj razgovora, muftija Makić uputio je i poruku svim muslimanima da iskoriste ramazanske trenutke kako bi sagledali svoje stanje kroz dozu samokritičnosti i objektivnosti, ali i pogledaju situaciju oko sebe i uvide potrebe drugih ljudi, te pomognu onima koji su u stanju socijalne potrebe.