Zbog suše im ponestalo hrane
0

Mrkonjić Grad: Medvjedi uništavaju voćnjake

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poljoprivrednici sa područja općine Mrkonjić Grad žale se ovih dana na veliku najezdu medvjeda, koji uništavaju voćnjake, jer su zbog suše ostali bez hrane, javlja dopisnik Srne.

Najviše se žale mještani sela Pecka, Medna, Kotor, Jasenovi Potoci, Kula i Kopljevići.

Savjetnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj općine Mrkonjić Grad Dijana Eremija objasnila je da medvjedi silaze u sela jer im je zbog suše ponestalo hrane.

"Uglavnom uništavaju šljive i kruške, mada na miru ne ostavljaju ni pčele", navela je Eremija.

Ona je istakla da općinska komisija izlazi na teren i pravi zapisnike o šteti koje će proslijediti resornom ministarstvu na razmatranje, nakon čega će se, kako je rekla, vidjeti da li će biti odštete.

U Lovačkom udruženju "Lisina" kažu da je problem što poljoprivrednici nemaju adekvatnu ogradu, tzv. strujni pastir (čoban), kako bi zaštitili svoje voćnjake.

"Vlasnici tih kultura uglavnom imaju ogradu od žice koja štiti od stoke, ali ne i od divljači. Bodljikava žica nije efikasna. Kako je zakonodavac predvidio zakonom o lovstvu, efikasni su električni pastiri", rekao je sekretar ovog udruženja Mile Milanović.

On je istakao da članovi tog udruženja izlaze zajedno sa komisijom na teren da bi sastavili zapisnike.

"Poljoprivrednici nas stalno pitaju zašto ne protjeramo medvjede", naveo je Milanović i naglasio da to ne mogu da učine jer su ove životinje dio prirode.

Nevenka Komlenić iz mjesta Kotor, kojoj je uništen voćnjak sa 150 stabala šljive, rekla je da je medvjed u potrazi za hranom dosta stabala porušio, te da je prije toga rod bio pet metara šljiva.

"Ovo se prije nikad nije dešavalo. Ne smijem ni otići naveče u voćnjak - strah me je da ne počne napadati i ljude“, kaže Komlenićeva, čije su šljive bile, kako tvrdi, najviše rodile u tom mjestu.