BiH
144

Motoristi iz Turske u posjeti Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Kako bi ojačali mostove prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegovine, 20 motorista, članova grupe TurkChopper, dovezli su se na motorima u BiH.

Motoristi su iz Turske došli preko Grčke, Makedonije, Albanije, Hrvatske, a prva stanica u BiH bio je Mostar. Na Starom mostu u Mostaru okačili su zastavu Turske, a kako je u izjavi za AA kazao predsjednik Udruženja TurkChopper Ali Riza Uygur, iz Turske su donijeli pozdrave u BiH.

"U Mostaru smo na mostu okačili veliku zastavu Turske, a razgovarali smo i sa prijateljima Turcima i Bosancima i Hercegovcima u tom gradu. Mi sa ovom zemljom imamo istorijske veze, a željeli bismo i da motoristi budu jedan od dijelova turističkog mosta Turske sa BiH. Donijeli smo pozdrave cijelog turskog naroda u BiH", kazao je Uygur.

Nakon Mostara, motoristi su stigli u Sarajevo, gdje će boraviti dva dana. Jedno od mjesta koje će posjetiti biće i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, a Uygur je kazao kako će se i naredne godine vratiti u Sarajevo.

"Prvobitni plan bio je da posjetimo most u Mostaru, koji je jedan od najvećih simbola BiH. Danas ćemo takođe obići i neka istorijska mjesta u Sarajevu, a planiramo održati i sastanak sa moto klubovima u Sarajevu i uspostaviti i sa njima veze. Dok smo dolazili, putem smo sretali motoriste iz BiH, te smo razmjenjivali majice i druge stvari", istakao je Uygur.