BiH
1.4k

Motociklisti na putu ka Srebrenici svratili u Sarajevo kako bi odali počast ubijenoj djeci

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Motomaraton jutros je prodefilovao glavnom sarajevskom saobraćajnicom, Više od 450 motociklista jučer je stiglo u kamp Rimski most odakle su jutros krenuli prema Potočarima. Zaustavili su se kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva gdje su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast maloljetnicima stradalim u glavnom gradu tokom agresije na BiH.

Motociklisti iz cijele BiH, regije i Evrope prošli su danas kroz Sarajevo odakle će, u okviru 5. Internacionalnog moto maratona Srebrenica 2016. koji se održava pod motom "Da se ne zaboravi i ne ponovi", nastaviti put prema Potočarima kako bi prisustvovali ukopu i dženazi 127 ubijenih Srebreničana.

Defile je jutros oko 10 sati krenuo sa parkinga kod Energoinvesta, a motociklisti su se zaustavili pored Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva gdje su odali počast i položili cvijeće.

U kamp Rimski most jučer je stiglo oko 450 motociklista iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske. Kako nam je rekao predsjednik Organizacijskog odbora i idejni tvorac Internacionalnog moto maratona Enver Sulić, motociklisti su se okupili sinoć u Sarajevu, a jutros kreću prema Potočarima.

"Nastavljamo prema Kladnju gdje ćemo imati veću pauzu. Obići ćemo u Vlasenici Memorijalni centar, a onda ćemo otići u Konjević Polje gdje ćemo posjetiti nanu Fatu Orlović. U Bratuncu ćemo također odati počast u Memorijalnom centru i potom ćemo oko 18 sati doći u Potočare gdje ćemo položiti cvijeće i vratiti se u kamp do 11. jula", rekao nam je Sulić.

Zahvaljujući sponzorima uspjeli su pripremiti 4502 lanč paketa.

"Zahvalio bih se svima, a posebno Autocestama FBiH koji su nas oslobodili plaćanja putarine", kazao je.

Kao i svake godine, vrijedni motoicklisti popmagat će u nošenju tabuta i ukopu žrtava. Cijela vožnja se odvijat će se uz policijsku pratnju. Učesnici se mole da se pridržavaju saobraćajnih propisa i uputa organizatora.