FBiH
0

Mostaru još uvijek prijete poplave

FENA
Mostar (Foto: RTM.ba)
Mostar (Foto: RTM.ba)
U proteklom periodu došlo je do značajnije stagnacije vodostaja u odnosu na 6. januara. Vodostaj rijeke Bosne je iznosio 390 cm, a trenutni vodostaj rijeke koji je mjeren u 13 sati iznosi 320 cm, stoji u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite za Zeničko-dobojski kanton.

Podaci o situaciju u FBiH dobiveni su na osnovu obrađenih izvještaja kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, BIHAMK-a, Elektroprivrede BiH i Federalnog meteorološkog zavoda.

Protoci i kote akumulacija na svim hidroelektranama na Neretvi u odnosu pa jučerašnji dan su u blagom padu. Zbog najave novih kišnih padavina na HE Jablanica otvorena je peta preljevna klapna kako bi se stvorio prostor za akumulaciju, stoji u izvještaju.

I dalje prijeti opasnost od plavljenja priobalnih objekata u Mostaru. Pripadnici civilne zaštite grada Mostara i dalje su u pripravnosti i vrše cjelodnevni nadzor objekata uz rijeku Neretvu.

Na snazi je upozorenje stanovništvu koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve da i u narednom periodu obrate posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke, te eventualno preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevana rijeke Neretve.

Na području Bune, uslijed povišenog vodostaja Bune i Bunice, došlo je do plavljenja dvorišta i vrta sa nasadima trešanja na imanjima dviju obiteljskih kuća, objekti za sada nisu u opasnosti.

Također na području Bune došlo je do prodora podzemnih voda u podrumske prostorije šest obiteljskih kuća. Pored toga poplavljeni su i bunari za vodosnabdjevanje tako da je naselje ostalo bez pitke vode.

Kompletan rekreacijski centar Bunica je pod vodom, a detaljni pregled nije moguć pošto se voda izlila do ulaza.

Na području Balinovca došlo je do plavljenja podrumskih prostorija, dvorišta, garaže i bašte jedne obiteljske kuće.

Zbog izlijevanja vode otežan je saobraćaj na lokalnom putu Buna - Blagaj.

Na području općine Čapljina na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Rijeke Neretva, Trebižat, Krupa i Bregava su se izlile na pojedinim dijelovima i poplavile površine pod poljoprivrednim usjevima i prijete kućama u naseljima Počitelj, Šurmanci, Tasovčići, Trebižat, Gnjilišta, Višići, Dračevo, Sjekosi i Svitava.

U ovim naseljima prometnice su u funkciji, a snabdijevanje vodom i električnom energijom je uredno. U 10 sati zasjedao je krizni stožer i sve snage su na terenu.

Sve rijeke su na granici plavljenja. Za sada najveće probleme stvaraju jake podzemne vode. PHE Čapljina je obustavila rad, zatvoreno je svih sedam propusnih klapni na ustavi donjeg jezera.

Prema iskazanim mjerenjima vodostaj je u blagom padu.

U naselju Kručevići općina Čitluk poplavljena su tri podruma u obiteljskim kućama, a kod tvornice "Unis" u "Žitu" rijeka Neretva se izlila na prometnicu u visini pet do šest cm.