BiH
2

Mostarsko naselja Raštani ponovo poplavljeno

Piše: A. B.
Mostarsko naselje Raštani je zbog obimnih padavina i nedostatka sustava odvoda oborinskih voda skoro upotpunosti poplavljeno, alarmiraju mještani. Obilna kiša je potpuno onesposobila makadamski put koji desetak kuća ovoga dijela naselja spaja s glavnom ulicom.

Mještani ističu kako već drugi dan provode spašavajući svoje automobile i ispumpavajući vodu iz podruma i garaža svojih kuća.

"Ovo stanje nam je nakon svake kiše. Ogromne količine vode sliju se u naselje i potpuno blokiraju ulicu. Više puta smo se obraćali Gradskoj upravi kako bi se ugradila podzemna cijev za oborinske vode. Nažalost, nikada nije odgovoreno na naše zahtjeve. Naši podrumi su neupotrebljivi. U njima zbog stalnih poplava ne možemo ništa ostaviti. Strašna vlaga uništava zidove naših kuća, no nadležni ne mare", kazao je Mario Dujmović, jedan od mještana.

On i njegove komšije svake godine ulažu oko 1.000 KM praveći improvizirani nasip koji štiti kuće od još gorih poplava. Oborinske vode svake godine ruše nasip, jer nije dovoljno čvrst.

"Kada bi se napravio odvod i mali nasip naše kuće bi bile zaštićene od ovakvih stalnih nepogoda. Ponovno apeliramo na Gradsku upravu da nešto učine", poručili su mještani ovoga naselja.