BiH
24

Mostarski studenti se izborili za svoja prava

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Danas su studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih nauka Univerziteta u Mostaru protestirali ispred zgrade fakulteta tražeći ukidanje odluke Naučno-nastavnog vijeća ovoga fakulteta o plaćanju dodatnih ispita u aprilskom roku. Studenti su se na kraju dana uspjeli izboriti za svoja prava.

Podsjećamo, problem je nastao nakon donošenja odluke uprave fakulteta da na aprilskom roku studenti mogu besplatno izaći na jedan ispit, a svaki slijedeći izlazak bi se plaćao po cijeni od 50 KM.

Stotinjak studenata koji su se danas okupili ispred zgrade FPMON tražili si da im se obrati dekan ovog fakulteta Mario Vasilj, i obrazloži na osnovu kojeg je pravilnika donesena odluka o plaćanju dodatnih aprilskih ispita na ovom fakultetu.

Prema riječima studenata ova odluka je donesena prije dvadesetak dana, i smatraju da na ovoj način fakultet želi samo izvući novac od njihovih roditelja koji svakako skupo plaćaju njihovo školovanje koje je i ove akademske godine poskupjelo sa 600 KM na 750 KM po semestru.

Nakon pola sata među okupljene studente je došao dekan Vasilj i rekao da ne želi o ovome raspravljati na ulici ispred fakulteta, nego je sve okupljene studente pozvao u jednu od učionica ovog fakulteta, na što su studenti i pristali.

Vasilj je studentima objasnio funkcioniranje fakulteta, te kako i oni sami moraju sudjelovati u finansiranju ove ustanove.

"Odluka o plaćanju dodatnih 50 KM je donesena kako bi se svim studentima omogućilo da mogu izaći na vanredne ispite u aprilskom roku . Fakultet mora funkcionirati, nastava i profesori iziskuju financijske troškove" rekao je Vasilj.

On je u svom obraćanju okupljenim studentima kazao de je ovo jedini Univerzitet u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku i osnivači ovog Univerziteta su kantoni sa hrvatskom većinom.

"Preraspodjelom PDV-a ovi kantoni su dobili puno manje novca, tako da nisu u mogućnosti finansirati ovaj Univerzitet i jedan od načina da sistem Univerziteta odnosno ovog fakulteta funkcionira jeste sudjelovanje studenata na polju finansija" kazao je Vasilj

U svom govoru okupljenim studentima Vasilj je demantirao navode studenata da je ovo odluka o plaćanju ispita donesena prije dvadeset dana.

"Savjetujem svim studentima da pogledaju 'info boks' od 15. septembra prošle godine gdje će naći informacije o dodatnim rokovima, gdje se spominje i plaćanje aprilskih ispitnih rokova", istakao je Vasilj.

Nakon višesatnih pregovora sa dekanom Marijom Vasiljem, studenti su dobili ono što su htjeli, tako što je potpunosti ispunjen njihov zahtjev i na aprilske rokove izlaze besplatno.

"Što je najvažnije uspjeli smo se izboriti za svoja prava tako da idući mjesec nećemo plaćati izlaske na ispit, a moj prijedlog je da se i u buduće prilikom nekih odluka fakulteta sa kojima se studenti ne slažu, obrate dekanu i iznesu svoja mišljenja" rekao je student Ivan Mihaljević.

Na kraju svega dekan Vasilj je kazao kako se sa otvorenim i korektnim razgovorom može sve dogovoriti.

Tokom današnjih protesta ispred fakulteta jednoj studentici je pozlilo zbog čega je morala intervenirati i ekipa Hitne pomoći.