Nermin Nikšić
0

"Mostarski sporazum je utakmica koju nećemo prihvatiti"

SRNA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva SDP-a BiH i novoimenovani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je jučerašnji sporazum lidera SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 obezbjeđivanje međusobne podrške u suprostavljanju strankama potpisnicama platforme, koje "tu utakmicu neće prihvatiti".

On je rekao da "platformaši" nemaju problem s tim da se bez njih konstitituiše vlast na nivou BiH, ali i da to isto očekuju od drugih stranaka kada je riječ o njihovoj parlamentarnoj većini na nivou FBiH.

"Nema alternative međustranačkim razgovorima, tu je naš stav i dalje isti kao i nakon izbora", rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, stranke potpisnice platforme spremne su ući u razgovore o uspostavljanju vlasti na nivou BiH sa svim strankama koje žele da se bave konkretnim riješavanjem problema u zemlji.

"Kod razgovora za nas je i dalje osnova potpisana platforma, ali s obzirom da tu više stranaka razgovora neophodno je i da postoji više prostora u tom smislu", naveo je Nikšić.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić potpisali su juče u Mostaru zajedničku izjavu o saradnji na uspostavljanju vlasti na nivou BiH.