Sead Đulić
0

'Mostarske probleme ne treba rješavati u Sarajevu'

Sarajevo-x.com
Sead Đulić
Sead Đulić
Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara pokazala je da 35 imenovanih predstavnika vlasti niti želi niti zna riješiti problem oko izbora gradonačelnika Mostara. Oni su davno umjesto gradskog postali stečajno vijeće, koje nastavlja uništavati grad, kazao je u razgovoru za Sarajevo-x.com Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih.

"Ovakvo stanje neće se promijeniti sve dok građani ne otjeraju tu grupu bezličnih ljudi, te ponovnim izborima dovedu na vlast nekoga zaista voli Mostar i nešto zna o njemu“, ističe Đulić.

On naglašava da će se političari nastaviti neodgovorno ponašati jer ovakva situacija odgovara i jednoj i drugoj sukobljenoj strani.

"Stvari funkcionišu po principu da je uvijek neko drugi kriv, a zaboravljaju staru mudrost da uvijek prvo trebate pomesti ispred svoga ulaza. Najgori problem je u tome što ljudi koji sjede u foteljama gradskih vijećnika totalni anonimusi u politici i profesijama kojima se bave“, navodi on.

Kako ni deset mjeseci nakon lokalnih izbora, ni jedan od političkih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova, Đulić smatra da bi Suad Hasandedić iz SDA i Ljubo Bešlić iz HDZ-a trebali odstupiti od kandidatura.

"Mostar i prije izbora nije imao gradonačelnika. Ljubo Bešlić je bio gradonačelnik koji je živio u kabinetu, a kojeg nisam u četiri godine mandata vidio na ulici. Nama treba gradonačelnik koji će izaći na ulicu i vidjeti da mu je grad prljav“, naglašava Đulić.

Na današnjoj sjednici se nije ni pristupilo glasanju, zbog prethodnog nepostizanja međustranačkog dogovora. Predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović nakon sjednice izjavio je da je jasno kako se na lokalnom nivou ne može postići politički dogovor.

On je prokomentarisao da je odgovornost sada isključivo na predsjednicima stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću i na OHR-u.

No, direktor Mostarskog teatra mladih ne slaže se Vidovićem, navodeći da su dogovori o Mostaru koji su se sklapali u Sarajevu bili pogubni za građane grada na Neretvi.

"Svi dogovori su se završavali tako da je Mostar izvukao deblji kraj, jer oni u Sarajevu ne razumiju problem Mostara. Nama ne trebaju nikakvi tihići ili čovići, pogotovo ne trećerazredni međunarodni činovnici“, poručuje Đulić.