BiH
5

Mostarci se suočavaju sa gužvama zbog postavljanja kolektora, završetak radova tek za godinu dana

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je u jeku stoljetni projekat izgradnje kanalizacijskih kolektora. Mnoge gradske ulice su već mjesecima prokopane, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.

Radovi ukupne vrijednosti od oko 12 miliona KM bi trebali biti završeni krajem iduće godine, a novca za cjelokupno zaokruživanje projekta u Gradskoj kasi ima dovoljno.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas je odbacio špekulacije da nedostaje sredstava kako bi se izgradnja kanalizacijskih kolektora privela kraju.

"Moram najaviti, a to sam rekao prije sedam-osam mjeseci da će Mostar u naredne dvije godine biti raskopan jer mi nastavljamo dalje. Što se tiče izjava da nema novca, ja moram reći da novca ima i grad Mostar će dogodine u ova doba imati i pročistač i kolektore koji će odvoditi otpadne vode van grada. To je jedan od najvažnijih projekata koji se gradio u Mostaru, a mi kao turističko središte i metropola turizma u BiH, i grad koji je na listi Svjetske kulturne baštine sigurno ćemo napraviti mnogo bolji ambijent i u Starom gradu ali i u samom gradu za odvođenje otpadnih voda", kazao je Bešlić.

Saobraćajnice u centralnim dijelovima grada već nekoliko mjeseci su prokopane, a još veću zabrinutost građanima predstavlja prokopavanje i postavljanje cijevi u Titovoj (Glavnoj) ulici.

"U cijelom gradu postoje problemi zbog saobraćaja, ali što se tiče Glavne ulice mi ćemo sada otprilike doći do Razvitka i onda ćemo nastaviti do Narodnog pozorišta, odakle će ići podzemni tunel do Lučkog mosta. Sigurno vam ne mogu garantovati kako ćemo tu stvari riješiti, ali ljudi u Gradskoj upravi pokušavaju da rasterete saobraćaj na najbolji način. To nije jednostavno jer mislim da je Glavna ulica žila kucavica tog dijela grada", dodao je Bešlić.

Podsjetimo, saobraćajni haos izazvan projektom izgradnje kanalizacijskih kolektora u gradu mjesecima ne prestaje.

U kilometarskim kolonama ujutro i u poslijepodnevnim satima, vozači čekaju i pola sata kako bi stigli do centra Mostara, odnosno do južnih dijelova prigradskih naselja grada. Predstavnici Gradske uprave i policijski organi apeluju vozačima da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Na terenu je angažovan i maksimalan broj policijskih patrola koje regulišu saobraćaj. Savjet vozačima je da izbjegavaju udarne termine ukoliko nemaju važnih obaveza.