BiH
83

Mostarci na domišljat način izbjegavaju plaćanje parkinga

Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Nakon godinu i po dana otkada je Mo-parking počeo sa radom, Mostarci negoduju zbog naplate parkiranja, te ističu da je taj problem u gradu i dalje prisutan. Tako oni koji ne žele plaćati parking uvijek nađu način da to izbjegnu.

Na parkingu iza Gradske vijećnice u Mostaru, institucije koja je donijela odluku o naplati parkiranja u gradu, zatekli smo pravu sliku o "propisnom" parkiranju.

Domišljati vozači su svoje limene ljubimce, umjesto na označenom parking prostoru, parkirali na zelenu površinu i tako izbjegli naplatu parkinga.

Ovakva slika je česta u Mostaru. Mjesta koja su predviđena za naplatu parkinga uglavnom zjape prazna, ali zato su zelene površine po gradu, trotoari i dvorišta stambenih zgrada, uvijek puni automobila.

Kako saznajemo iz preduzeća Mostar parking svi automati za naplatu parkinga su u funkciji i na njima je istaknuto detaljno uputstvo o načinu plaćanja parking prostora, no Mostarci očigledno to još uvijek ne rade.

Mostarska policija rijetko kada sankcionira ovakvu vrstu parkiranja, tako da ćemo još dugo gledati ovakve slike po gradu na Neretvi.

Cijena parkiranja su podijeljene po zonama. Tako je za zonu jedan sat vremena 1,50 KM, u zoni dva 1 KM, a u zoni tri 0,50 konvertibilni maraka.