BiH
20

Mostarci će od danas moći pratiti stanje javne rasvjete preko web stranice

Piše: A. B.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
U Mostaru je danas prezentovan projekat energetske učinkovitosti "Modernizacija i savremeno upravljanje javnom rasvjetom u gradu Mostaru", portal www.mostargis.ba i web stranica Grada Mostara preko kojih će svi Mostarci moći pratiti stanje javne rasvjete u Gradu.

Salem Bubalo direktor Zavoda za prostorno planiranje istakao je kako će građani ovim povodom imati priliku preko navedenih stranica prijaviti kvar na nekom od rasvjetnih tijela. Grad Mostar je putem Zavoda za prostorno planiranje, pristupio izradi digitalne forme programa javne rasvjete u Mostaru koji je urađen u GIS formatu pomoću Mapinfo programa.

Programa je verificirao unos oko 12 500 rasvjetnih tijela, koliko ih ima u gradu, s tačnim pozicijama georeferentnih tačaka s mogućnošću unosa svih potrebnih informacija o rasvjetnom tijelu, kao i vrijeme i oblik intervencije na rasvjetnom tijelu.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Ovim povodom, Mostar je dobio kompletnu bazu podataka javne rasvjete koja se nalazi u georeferentnom sustavu šeste zone u koju spada BiH", kazao je Bubalo.

S navedenom bazom podataka, Grad će preko svojih dispečera moći upravljati s javnom rasvjetom, a građani će imat uvid u to kada se dogodila određena intervencija. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako će osposobljavanjem navedenog programa građani imati priliku prijaviti kvar ili sugerisati na područja gdje nedostaje rasvjeta u Mostaru.

"Svake godine ulažemo napore da se dodaju nova rasvjetna tijela kako bi se građani osjećali što sigurnije. Grad trenutno radi i ugradnji rasvjetnih tijela koja će smanjivati troškove električne energije za koju Grad godišnje izdvaja dva miliona maraka", kazao je Bešlić.

Gradonačelnik je istakao i to da grad teško finansira troškove električne energije, a određeni dijelovi grada se često isključuju noću zbog ušteda, što izaziva nezadovoljstvo građana.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Želja mi je da se u gradu nivo rasvjete poveća i da se sva svjetla prilikom zalaska sunca automatski uključe, no to podrazumijeva velike izdatke. Nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje kako bi smanjili troškove a građane učinili zadovoljnijim", dodao je Bešlić.

U drugom dijelu današnje prezentacije predstavnici preduzeća: HeSaLight i Steg d.o.o. Mostar-Osram zastupnik za BiH, upoznali su prisutne sa najsavremenijim metodama i mogućnostima modernizacije javne rasvjete.