BiH
0

Mostar uskoro dobija novi most preko Neretve?

Klix.ba
Radovi na izgradnji mostarskog mosta preko Neretve od produžetka Avenije do Sjevernog logora izvođeni su u periodu od 2008. do 2013. godine.

Radovi koji su obavljani na izgradnji mosta su izvedeni u okviru raspoloživih finansijskih sredstava koji su osigurani iz budžeta Grada Mostara i dijelom od strane Vlade FBiH. S obzirom da je došlo do dopune prvobitnog projekta sačinjenog od Instituta za ispitivanje materijala Republike Srbije 1992. godine, kojim je izvršeno usklađivanje sa postojećim stanjem, povećane su i dimenzije samoga mosta.

Povećanjem dimenzija mosta prvobitno planirana sredstva su bila nedovoljna za završetak svih radova. U okviru odobrenih sredstava izvedeni su svi radovi na izgradnji armiranobetonskih radova nosive konstrukcije mosta, a preostali radovi na instalacijama i asfaltiranju kolovozne konstrukcije mosta će se finansirati kroz dodatna sredstva, navodi se u saopćenju za javnost Grada Mostara.

Vlada FBiH je odobrila sredstva za Izgradnju lokalne ceste Avenija - most - ulica Maršala Tita i završni radovi na mostu preko Neretve u Mostaru kroz Program investiranja dijela sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2012. godinu za FBiH i Program investiranja sredstava GSM licence za 2014. godinu. Ista sredstva se ne uplaćuju na račun Grada Mostara po automatizmu već postaju operativni nakon što se provede propisana metodologija o načinu provedbe sredstava Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Propisanom metodologijom je predviđeno da se odobrena sredstva proslijede nakon što Ministarstvo odobri potpis Ugovora po okončanju procedure javne nabavke radova a u skladu s privremenim situacijama za izvedene radove. Obzirom da je u tijeku procedura javne nabavke za završne radove na mostu sredstva će biti dostupna po njezinu okončanju. Kada će se okončati procedura javne nabavke ne možemo sa sigurnošću reći s obzirom na složenost provedbe zakonom predviđenih procedura.

Završni radovi na izgradnji mosta bi trebali biti okončani u roku od 90 dana po okončanju javne nabavke za izvođenje radova i potpisa ugovora sa odabranim izvođačem, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.