BiH
30

Mostar: Učenici maršom kroz grad prenijeli poruku o važnosti očuvanja životne okoline

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Učenici Koledža ujedinjenog svijeta UWC danas su se pridružili obilježavanju globalne akcije pod nazivom "Marš za klimu".

Učenici su sa transparentima krenuli od Gradske Vijećnice, preko Cernice do Starog mosta, a potom su marš nastavili Fejićevom ulicom do Mepas Malla gdje je završnica marša uz fotografisanje bila kod mostarske Gimnazije.

Mostar se ovom akcijom pridružio gradovima širom svijeta koji su prenijeli poruku važnosti očuvanja životne okoline. Valentina Mindoljević, direktorica UWC-a kazala je da su ciljevi marša uključiti građane cijelog Mostara, simbolizirajući solidarnost neophodnu za promjenu, iskazati bosanskohercegovačku podršku globalnom pokretu i pokazati da su mladi u Bosni i Hercegovini svjesni problema klimatskih promjena.

"S obzirom na to da je sutra samit ujedinjenih naroda u Parizu koji nakon šest godina donosi ponovo nove odluke u vezi klimatskih promjena i politika koje se tiču toga, glavna i osnovna poruka nas ovdje je zadržati 80 posto fosilnih goriva u zemlji i usmjerit novce u infrastrukturu na to da se ide prema 100 posto obnovljivim izvorima energije. Ljudima se može podići svijest na različite načine. Trenutno je preko 400 promila ugljičnog dioksida u atmosferi, a trebalo bi biti radio efekata staklenika ispod 350 promila. Ljudi bi trebali manje voziti automobile i koristiti bicikl, da više hodaju, da nastoje očuvati okolinu u svakodnevnom životu, počevši od recikliranja i odlaganja otpada i tako dalje", kazala je Mindoljević.