BiH
98

Mostar: U Vladi HNK upriličen prijem za učenike na razmjeni

FENA
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Denis Lasić i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a Zlatko Hadžiomerović primili su danas u zgradi Vlade učenike iz Albanije, Italije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, koji u sklopu IPA projekta KEPASS borave u tom kantonu.

IPA projekt KEPASS ili Program razmjene znanja u školskom sustavu Jadranske regije, u kojemu je resorno kantonalno ministarstvo jedan od partnera, projekt je koji za cilj ima integriranje školskih sistema Jadranske regije u oblastima koje će omogučiti poboljšanje i veću konkurentnost srednjoškolskog obrazovanja stvaranjem mogućnosti za mobilnost učenika i međusobno priznavanje srednjoškolskih programa i svjedodžbi.

"Imali smo zadovoljstvo i čast ugostiti 17 učenika i nadam se da oni nose pozitivna iskustva iz našega obrazovnog sustava", kazao je u izjavi novinarima nakon prijema resorni ministar Hadžiomerović.

Izrazio je nadu kako je ovo samo jedna etapa u razvijanju dobrosusjedskih odnosa i prenošenju lijepih utisaka u zemlje odakle učenici dolaze, te kako će ovakvih projekata biti i u budućnosti.

Inače, Koledž ujedinjenog svijeta bio je domaćin za 13 učenika, a četiri učenika su pohađala nastavu u Gimnaziji Mostar, a sve vannastavne aktivnosti i smještaj učenika koordinirao je Koledž.

"Učenici koji su boravili kod nas u ova tri mjeseca pokazali su se izuzetno talentiranim i angažiranim i bila nam je čast i zadovoljstvo brinuti se o njima i pokazati im aktivnosti u našim školama. Nadam se da nose pozitivna iskustva i da će ovaj projekt biti nastavljen", kazala je direktorica Koledža Valentina Mindoljević.

Učenici Adi Tufek (Hrvatska) i Micol Pividori (Italija) u izjavi novinarima izrazili su zadovoljstvo razmjenom i boravkom u Mostaru te zahvalili svima koji su omogućili da dođe do realiziranja ovakvog projekta.

Također su kazali kako je ovo bila izuzetna prilika razmjene iskustava, odnosno upoznavanja novih stvari i ideja, te su izrazili nadu za nastavkom ovakvih projekata.