Cilj je treninga upoznati inspektore s mikrobiološkim kriterijima za hranu kako bi se oni dodatno upoznali s načinom uzorkovanja kontaminanata u hrani.
"Svjedoci smo da trovanje hrane izaziva velike probleme u mnogo razvijenijim zemljama Europe, a Agencija za sigurnost hrane BiH čini sve kako bi što bolje educirala sve one koji sudjeluju u sustavu sigurnosti hrane", kazao je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.
Dodao je kako se posebna pozornost poklanja inspektorima s kojima agencija ima izuzetno dobru suradnju.
Što se tiče usvojenih propisa o sigurnosti hrane, Mačkić je kazao kako je BiH usuglasila svoje propise s propisima EU te da se ti propisi sada trebaju što bolje implementirati.
Po riječima eksperta IPA projekta Mary Howell, trening je namijenjen inspektorima koji su uključeni u sustav sigurnosti hrane, odnosno ispitivanje i uzorkovanje hrane u skladu s mikrobiološkim kriterijima po europskim standardima.
"Nadam se da će inspektori shvatiti važnost mikrobioloških kriterija te da će postupati u skladu s njima. Ovo je zapravo jedan preventivni pristup kako bi hrana koja se plasira na tržište bila sigurna i zdrava", kazala je Howell.
Dodala je kako je ovo jedan novi pristup kojim se subjektima u poslovanju hrane nameće odgovornost da hrana koju oni proizvode bude sigurna, a inspektorima da provjeravaju je li ona u sladu s propisima.
Što se tiče novog soja E.coli, Howell je kazala kako nažalost uvijek postoje takvi problemi, ne samo u BiH, već i u Europi.
"Ono što mi nastojimo uraditi kroz usvajanje novih propisa jeste da smanjimo mogućnosti rizika kao što je bio slučaj s E.coli", zaključila je Howell.
Agencija za sigurnost hrane u BiH u proteklom je razdoblju, uz podršku raznih projekta Europske komisije, educirala preko 1000 učesnika raznih treninga u sustavu sigurnosti hrane.