BiH
7

Mostar: Svečanost za 360 djece bez jednog ili oba roditelja

Anadolija
Nakon pošumljavanja brda Fortice iznad Mostara i izleta Počitelju i Blagaju, večeras je završeno druženje djece bez jednog ili oba roditelja svečanom akademijom na Fakultetu humanističkih nauka na kojoj su turski parlamentarci uručili simbolične poklone djeci.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na svečanosti su govorili Merima Đono, predsjednica Udruženja „Osmijeh jetima“ iz Mostara, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, generalni konzul Republike Turske Tolga Bermek i parlamentarci iz Republike Turske Gulay Samanci i Harun Karaca.

Govornici su više puta istakli značenje riječi jetim i njeno mjesto u bosanskoj i turskoj tradiciji i kulturi življenja.

„Naša obaveza je da i dalje radimo na očuvanju svih naših zajedničkih vrijednosti. Djeca su za sve nas jako važna, jer su oni naša budućnost“, istakla je Gulay Samanci.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Njen kolega Karaca prenio je selame premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana istaknuvši kako se će Republika Turska i dalje zalagati za prosperitet Bosne i Hercegovine. 

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić  u svom govoru naglasio da je odnos prema jetimima sastavni dio vjere te iskazao punu zahvalnost svim organizacijama i udruženjima iz Bosne i Hercegovine i Turske koji su učestvovali u ovom humanom djelu.

„Vaša tuga je i naša tuga. Vaša radost je i naša radost i mi smo samo jedna porodica“, rekao je generalni konzul Turske u Mostaru Tolga Bermek koji je već drugi put jedan od organizatora humanitarnih akcija za udruženje „Osmijeh jetima“.  

U Mostaru je danas boravilo oko 360 djece iz Srebrenice, Sarajeva, Hadžića, Mostara, Kaknja, Vareša, Sanskog mosta, Doboja i drugih gradova u BiH.