BiH
1

Mostar: Svečano otvorena manifestacija "Dani mevluda i zikra 2012"

FENA
Mostar
Mostar
Koncertom ilahija i kasida sinoć je u Mostaru otpočela manifestacija "Dani mevluda i zikra 2012" koja će trajati do 12. maja.

Manifestaciju je otvorio mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

"Drago mi je što mi se pružila prilika da mogu najaviti brojne aktivnosti ovogodišnje manifestacije koja okuplja mnoge aktere, od omladine, žena, pjesnika, alima, istaknute javne ličnosti iz naše i susjedne nam zemlje Crne Gore, a koja će svoju kulminaciju doživjeti 12. maja s 30.000 vjernika na vrelu Bune.

Osjećam da je ova manifestacija zadnjih godina poprimila punoću kulturno- vjerskog pulsiranja, tako da mi se čini kako nas ona vuče naprijed iz sumorne zbilje, apatije i nudi mogućnost da prodišemo punim plućima kroz vlastitu duhovnost i identitet", ocijenio je muftija Smajkić.

Na sinoćnjem koncertu su učestvovali hor MIZ-a Mostar, Mostarske kiše, hor B.Z.K. "Preporoda", te hor Nurullah iz Blagaja.

U okviru ove manifestacije večeras će biti upriličena promocija knjige "Mostarski bulbuli", antologija mostarskih pjesniika na orijentalnim jezicima, autora hafiza dr. Adnana Kadrića. Promocija će se održati u Kulturnom centru na Bunuru u 18.30 sati.

Organizatori manifestacije "Dani mevluda i zikra 2012" su Rijaset Islamske zajednice u BiH,Tarikatski centar u BiH, Muftijstvo mostarsko, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, Islamski kulturni centar Mostar i B.Z.K. "Preporod" Mostar.