BiH
0

Mostar: Sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH

FENA
Foto: Mostar
Foto: Mostar
U prostorijama Rektorata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru danas popodne počeo je dvodnevni sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija javnih univerziteta u BiH.

Na sastanku će se raspravljati o situaciji u oblasti studentskog standarda, realizaciji zajedničkih projekata, zakonima o visokom obrazovanju na nivou kantona i RS-a, stipendiranju studenata te mnogim drugim temama.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Amir Šelo kazao je u izjavi za novinare kako će se o navedenim temama raspravljati sigurno po dva-tri sata, jer je, kako je istakao, strašno napeta situacija između kolega iz Federacije BiH i kolega iz RS-a o zajedničkim stavovima o studentskom standardu.

"Mi i naše kolege iz Federacije BiH želimo da se zakoni o studentskom standardu i studentskom organizovanju donesu na nivou države BiH, a naše kolege iz RS-a to osporavaju. Pokušavamo na ovim sastancima da izađemo sa zajedničkim stavovima što se tiče tih tema. Napredaka ima, jer prije dvije godine niste mogli uopće poimati da se studenti iz Federacije BiH i iz RS-a nađu na jednom mjesto. Ovi sastanci predstavljaju iskorak u tome smislu i oni već predstavljaju neformalno tijelo koje se zove studentska konferencija BiH", kazao je Šelo.

On je dodao kako, postoje neke nesuglasice između studenata i resornih ministarstava, pojasnivši kako postoji nesuglasica između Sveučilišnog zbora i Federalnog ministarstva obrazovanja, gdje se oni ne žele uopće naći na jednom mjestu.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici Seid Muslić kazao je kako je ovo peti sastanak predstavnika krovnih studentskih organizacija u BiH te da su na prošlom sastanku, koji je održan u Zenici, dogovoreni neki stavovi i određene smjernice u radu te da se nada kako će ovaj put taj dogovor biti i ostvaren.

"Najvažnije je što se sastajemo i družimo", kazao je Muslić, dodavši kako se nada da će sve nesuglasice biti riješene te da neće doći do raskola među okupljenim predstavnicima.