BiH
52

Mostar pred finansijskim kolapsom u 2014. godini

Anadolija
Mostar
Mostar
Mostar je odmah s početkom nove godine suočen sa potpunim finansijskim kolapsom. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jučer je Gradskom vijeću Mostar uputio zahtjev za donošenje odluke o privremenom finansiranju institucija Grada Mostara, premda ovo tijelo formalno ne postoji već godinu dana. Na ovakav nepopularan potez Bešlića je prinudila normativna procedura.

Uprkos tome što je posljednjem sazivu Gradskog vijeća istekao mandat, Bešlić je poslao zahtjev za odobravanje tromjesečnog finansiranja. Radi se o iznosu nešto većem od deset miliona maraka (5,11 miliona eura) jer je prošlogodišnji budžet iznosio oko 42 miliona KM (24,4 miliona eura). Bešlić se zasad nije oglašavao u javnosti u ovom slučaju, a navodno je otputovao na liječenje.

Mostarski ogranak Stranke demokratske akcije (SDA) reagirao je danas tim povodom, nazivajući ovaj potez Bešlića ''političkim trikovima''.

"Mislimo da je ovo još jedan od trikova Ljube Bešlića jer je on taj dokument trebao dostaviti prije Nove godine. Stoga smatramo da je riječ o još jednoj farsi i skidanju odgovornosti sa sebe pred budžetskim korisnicima", kazao je za Anadoliju Adil Šuta, predsjednik vijećnika Stranke demokratska akcije (SDA) u posljednjem sazivu Gradskog vijeća.

Šuta ističe kako Bešlić, prema novom zakonu koji je stupio na snagu 1. januara 2014. godine, nema pravo na nametanje budžeta, ali da se pribojavaju da će Bešlić, igrajući ulogu navodnog spasioca, 1. aprila, ipak, nametnuti odluku o privremenom finansiranju.

Takav instrument, smatra Šuta, omogućit će mu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Ured visokog predstavnika (OHR), kojima je u interesu da imaju budžet samo na papiru.

"Nije im briga što budžet neće biti dovoljan i što Gradsko vijeće neće raditi. To im je mnogo manji problem", kazao je Šuta. On smatra da će budući scenarij oko budžeta samo dodatno pogoršati političke prilike u Mostaru.

"Za to krivimo ne samo gradonačelnika već i međunarodnu zajednicu koja jedina u ovom trenutku može donijeti odluku o budžetu, a od koje smo očekivali da će zatražiti prijedlog budžeta od stručnih službi, Odjela za finansije Mostara, koji u ovom trenutku ima najveća saznanja o potrebama grada", kazao je Šuta.

U cijelom slučaju Šuta vidi i opstrukciju normaliziranja stanja u Mostaru od strane HDZ-a i međunarodne zajednice koji, kako kaže, u cijelom slučaju vode neke ''druge priče'', prepuštajući građane da iz dana u dan sve više pate u egzistencijalnoj oskudici.