BiH
16

Mostar: Pravoslavno groblje Pašinovac nestaje, kosti padaju u provaliju

Piše: Ž. Miličević
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Mostar, kao relativno star grad, spada među one urbanizirane cjeline koji svoju prošlost u dobroj mjeri predočava preko očuvanih grobalja. Stari grobovi, osim što su vječna počivališta mrtvih, predstavljaju i neprocjenjivo historijsko blago Bosne i Hercegovine.

Jedno od takvih je pravoslavno groblje Pašinovac na Bjelušinama koje se nalazi u blizini stare pravoslavne Crkve rođenja Bogorodičina. Nažalost, ovo mjesto polako nestaje.

Naime, tlo ispod starog pravoslavnog groblja Pašinovac je zahvatilo klizište i počelo je da se urušava. Tri reda grobova koji su se nalazili tu vijekovima nestala su u propadanju tla.

Ovo groblje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a do problema je došlo zbog sječe čempresa koji su svojim korijenjem držali tlo.

Prije rata su po groblju bili zasađeni čempresi naziva Kiparis. Pored vitkog izgleda, sađeni su zbog specifičnog načina rasta korijenja koje ide u dubinu, čime ne ugrožava grobišta i ne podiže grobno mjesto. Za vrijeme zadnjeg rata čemprese je posjeklo lokalno stanovništvo radi ogrijeva. Uz ivice groblja jasno su vidljivi panjevi i ostaci korijenja nekadašnjih borova koji su služili kao zaštita od rasipanja tla. Nekontrolirana sječa čempresa koji su rasli oko groblja, a čiji su korijeni štitili tlo od daljeg urušavanja pojačala je eroziju zemljišta i dolazi do postepenog nestajanja groblja.

Ostaci ljudskih kostiju

Prilikom naše posjete ovom mjestu zajedno sa mostarskim parohom Radivojem Kruljom naišli smo na ostatke ljudskih kostiju iz grobova koji se zbog klizišta i pomjeranja tla mogu pronaći u provaliji dubokoj dvadesetak metara.

Ostatke ljudskih kostiju koje smo zatekli na groblju skupili smo sa namjerom da ih predamo pogrebnom društvu Srpske pravoslavne Crkve.

"Kosti koje smo pronašli će biti dostojanstveno sahranjene u zajedničku grobnicu", kazao je Krulj.

Svećenik naglašava kako krivce ne treba tražiti u lokalnom stanovništvu koje je u ratu bilo prisiljeno sjeći šumu kako bi imalo drva za ogrijev. Ipak, podvukao je, u sadašnjem stanju se treba učiniti sve kako bi se neutralizirala šteta koja je već prouzrokovana i što je još bitnije, ona koja tek može uslijediti.

Usljed prošlogodišnjih velikih kiša se urušio i potporni zid uz cestu koja prolazi uz Staru pravoslavnu Crkvu. Konstitucija tla koja više nalikuje pržini sklonoj osipanju, alarm je i za sve više porodičnih kuća koje niču oko ovog pravoslavnog groblja.

Domicilno stanovništvo očito i nije svjesno potencijalne opasnosti od stvaranja većeg klizišta. Krulj smatra da je to razlog više da nadležne službe reagiraju.

"Poslat ćemo hitan alarm nadležnima kako bi se uradila stručna studija stanja zemljišta oko crkve i groblja", kazao je Krulj.

Opasnost za kompletno naselje

Jedan čovjek kojeg smo sreli na groblju kazao nam je kako su nakon rata pojedinci na područje iznad groblja dolazili sa kamionima i tovarili pržinu za gradnju stambenih i drugih objekata.

"I to je jedan od razlog sadašnjeg katastrofalnog stanja cijelog područja. Ako se nešto ne uradi u vezi s ovim, cijelom naselju Bjelušine, na kojem je nakon rata izgrađeno stotinjak porodičnih kuća sa vrlo upitnom dokumentacijom za gradnju, prijeti pomjeranje tla", kazao je ovaj čovjek koji je želio ostati anoniman

"Potrebno je uraditi naučnu studiju koja će jasno pokazati uzroke ovakvog stanja. Iz onoga što kaže struka znati ćemo šta se mora i treba napraviti kako bi se spriječilo dalje propadanje", kazao je Krulj.

Staro pravoslavno groblje Pašinovac datira iz 16. i 17. vijeka i zaštićeni je spomenik kulture. Lokalitet na kojem se nalazi spada u nultu zonu zaštićenih UNESCO-vih spomenika. Ovo je najstarije pravoslavno groblje gdje ima nadgrobnih spomenika odnosno krstača iz 15. vijeka kad je i sam Mostar nastajao.

"To su činjenice koje će nakon ozbiljno urađene stručne studije pomoći u prikupljanju donacija i sredstava za zaštitu groblja. Bez stručne projektne dokumentacije i ne možemo tražiti bilo kakvu donaciju za gradnju potpornog zida ili neko drugo rješenje", kazao je Krulj. Uputio je i apel svim nadležnim vlastima da sve urade kako bi se ovaj vrijedan nacionalni spomenik sačuvao od potpunog propadanja.

Postepeno nestajanje groblja Pašinovac je upaljeni alarm kod onih koji imaju obavezu da se brinu o spomeničkoj baštini, da se angažuju na zaštiti ne samo ovog groblja nego i svih ostalih, onda će svoje značenje imati i stihovi velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića koji je također pokopan na Bjelušinskom groblju:

Mi put svoj znamo, put bogočovjeka, I silni, kao planinska rijeka, Svi ćemo poći preko oštra kama!

Sve tako dalje, tamo do Golgote, I kad nam muške uzmete živote, Grobovi naši boriće se s vama!