BiH
58

Mostar: Počela obnova Musafirhane Mujage Komadine

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izmjenom krovne konstrukcije na Musafirhani čuvenog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine je počela obnova još jednog bisera mostarske kulturne baštine.

Radovi na izmjeni krova počeli su prije sedam dana i bit će završeni u toku narednog mjeseca, za Anadolu Agency (AA) potvrdio je direktor agencije Stari grad Miralem Fajić.

Sredstva za obnovu krova osigurao je Grad Mostar.

Cilj rekonstrukcije krova, kako je naglasio Fajić, jeste zaštita dalje devastacije usljed utjecaja atmosferilija i priprema za unutrašnju obnovu objekta.

"U narednoj godini je planirana obnova i enterijera i eksterijera", kazao je Fajić.

Namjena objekta bit će prilagođena za potrebe gradskih kulturnih institucija i koristit će kao izložbeni prostor. Od posebnih arhitektonskih elemenata sačuvana su dva vrlo vrijedna detalja.

Riječ je o tarihu (kronogramu) iznad ulaznih vrata ispisanom arapskim pismom i na turskom jeziku. Na vrhu zgrade sačuvan je i musafirski znak po kojeme su mostarski gosti raspoznavali da se radi o Musafirhani i mjestu gdje mogu prenoćiti.

U Mostaru su tokom historije postojali brojni hanovi i karavan-saraji, ali su vremenom i urbanizacijom grada potpuno nestali, među kojima Čardaglija-han, karavan-saraj sa mihrabom, koji napravi Koski Mehmed-paša nasuprot današnje zgrade Narodnog pozorišta, Kalhana-han, sada porušena dvospratnica bivše Djevojačke škole, Hindin-han, i brojni drugi.

Na njihovim mjestima danas se nalaze druge zgrade. Jedina zgrada koja je sačuvana do naših dana je Musafirhana Mujage Komadine.

Pored musafihane, Mujaga je prije i poslije svog gradonačelničkog mandata u Mostaru izgradio još, na bivšem Džinovića-hanu, zgradu stare općine, zgradu Općinskog suda, Konvikt za muslimanske siromašne učenike, mostove na Luci i Carini, sirotinjsku kuhinju, više kuća i zgrada, gradsku elektranu, mekteb za žensku muslimansku djecu i čuveni mostarsku banju.