BiH
0

Mostar: Otvoren prvi sajam zapošljavanja za mlade

FENA
Danas je u Mostaru otvoren prvi sajam upošljavanja za mlade s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) gdje će mladi imati priliku ostvariti kontakte s potencijalnim poslodavcima.

Menadžer programa za mlade u ime misije OESS-a u BiH Admir Vranić kazao je kako je današnji sajam upošljavanja zamišljen na takav način da se na jednom mjestu okupe oni koji nude posao i oni koji ga traže s čitavog područja HNŽ-a.

Po njegovim riječima, mladima će se danas predstaviti oko 40 izlagača iz devet općina s područja te županije koji će ponuditi oko 80 radnih mjesta za mlade nezaposlene koji traže posao ili mlade koji traže bolji posao.

"Ovo je samo jedan u nizu projekata koje provodimo, do sada smo na području BiH održavali ovakve sajmove i oni su svakog puta imali samo pozitivne rezultate", kazao je Vranić, te je dodao kako će se tijekom sajma predstaviti samo one firme koje nude radna mjesta i koje mogu omogućiti mladima da nađu zaposlenje.

Direktor agencije za radi i zapošljavanje BiH Husao Tadić u izjavi za novinare je kazao se na temelju iskustva iz drugih zemalja u BiH održavaju sajmovi zapošljavanja za mlade.

"Nadam se kako će poslodavci ovdje izabrati samo najbolje kandidate. Mladima želim poručiti kako im se u ovoj državi nude radna mjesta i kako to trebaju iskoristiti, a ne napuštati i odlaziti iz BiH", kazao je Tadić.

Kada je riječ o stopi nezaposlenosti Tadić je istaknuo kako je ona u BiH jako visoka i kako iznosi 44 posto i to sve zbog loše ekonomske politike i zbog niza neriješenih administrativnih i političkih problema. Međutim, dodao je kako BiH ima bolju i svjetliju budućnost za mlade ljude.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je i otvorio prvi sajam zapošljavanja za mlade kazao je kako se u Mostaru pokreću različiti projekti kako bi potencijalni investitori brže došli do dokumenata koji su im potrebni kako bi pokrenuli posao.

"Vjerujem kako će se u Mostaru uskoro stvoriti jedno povoljno poslovno okruženje. Mislim da i mladi ljudi moraju početi razmišljati kako je vrijeme socijalizma iza nas, te kako njihova inicijativa, udruživanje snaga i sposobnosti predstavljaju put izlaska iz krize koji će im pomoći da pronađu zaposlenje i na taj način pomognu sebi i društvu u cjelini", kazao je Bešlić.

Sajam zapošljavanja za mlade biti će otvoren do 17 sati, a mladima daje mogućnost da uspostave kontakt s potencijalnim poslodavcima. Tijekom sajma mladi će moći naučiti kako biti aktivnima i kako razraditi strategije promicanja dok će poslodavci biti upoznati s različitim aktivnostima glede pitanja posezanja za resursima u procesu upošljavanja.