BiH
0

Mostar: Otvoren obnovljeni Lučki most i proslavljena godišnjica obnove Starog mosta

NINA
Federalni premijer Ahmet Hadžipašić i ministar prometa i veza Nedžad Branković sinoć su u Mostaru svečano otvorili obnovljeni Lučki most, posljednji od šest mostarskih mostova koji su u ratu bili porušeni.

Hadžipašić i Branković su u prigodnim govorima istaknuli da je okončan posao obnove porušenih mostova u BiH i da se od danas počinju graditi novi mostovi. Ministar Branković je najavio nastavak ulaganja njegova ministarstva u Mostar, pa bi tako uskoro trebala započeti izgradnja mostarske obilaznice.

''Dočekali smo da u Mostaru danas vidimo obale Neretve spojene još jednim starim - novim mostom. Mostar je mjesto susreta civilizacija i grad u kojem se stoljećima njeguje tolerancija među ljudima. U budućnosti je za Mostar planirana izgradnja još jednog mosta. Nadam se da se za mandata ove vlade vidimo na novom mostu u Sjevernom logoru'', kazao je, između ostalog, premijer Hadžipašić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zahvalio se izvođačima radova i federalnoj Vladi koja je finansirala obnovu. "Što Lučki most znači za naš grad najbolje znaju Mostarci. Nadam se da će ovaj most spajati sve ljude na dobrobit svih građana Mostara", dodao je Bešlić.

Obnovu Lučkog mosta vrijednu 3,2 miliona KM vodile su firme Hidrogradnja i Konstruktor Neretva, a od spomenutog iznosa 45 posto sredstava dolazi iz federalnog proračuna, dok je preostalih 55 posto osigurano kuvajtskim kreditom koji će otplaćivati Vlada FBiH.

Otvaranju Lučkog mosta prisustvovali su, osim federalne i gradske delegacije, i članovi Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i Sulejman Tihić, predstavnici kantonalnih vlasti, vjerski dužnosnici te predstavnici međunarodne zajednice. Nakon otvaranja Lučkog mosta uzvanici su se uz zvuke Hrvatske limene muzike uputili na proslavu ispod Starog mosta gdje je upriličen prigodan program u povodom obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine

U programu proslave ispod Starog mosta sudjelovali su mostarski glumci Toni Pehar i Šerif Aljić te kantautor Saša Đermanović. Sa Starog mosta su skakali Elvis Redžić, Đenan Morić i Vanja Gološ, a u zabavnom dijelu programa je uz vatromet održan koncert Gulliana i Zabranjenog pušenja.