BiH
19

Mostar: Otvoren 3. kongres hirurga Federacije BiH

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Večeras je u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru otvoren 3. Kongres hirurga Federacije BiH s međunarodnim sudjelovanjem.

Pored hirurga iz Bosne i Hercegovine na večerašnjem svečanom otvaranju prisutvovali su hirurzi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Na početku svečanosti prisutnim se obratio domaćin, direktor SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić i kazao kako je ponosan na sve što je dosad učinjeno u SKB Mostar i pravac u kojem je krenula ova moderna klinička bolnica.

"Kad komentiram hirurgiju volim reći kako je tu Bog čovjeka najbliže pustio k sebi jer to je uvijek zahtjevan posao, počesto sa lošim danima i ishodima, a puno češće ispunjava zadovoljstvom i nas i naše pacijente. U tom smislu jedna edukacija koja dođe kroz ovakve kongrese uvijek dobro dođe" istakao je profesor Kvesić.

Nakon direktora SKB Mostar prisutnima se obratio i docent dr. Zdrinko Brekalo predsjednik Udruženja hirurga FBiH koji je pozdravio prisutne i zaželio im uspješan rad na prestojećem kongresu.

Među mnogobrojnim govornicima obratio se i prof.dr. Miljenko Bevanda dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru i predsjednik Udruženja gastroenterologa.

Bevanda je kazao kako će se u sljedeća tri dana koliko traje kongres vidjeti mnogo noviteta iz hirurgije od eminentnih stručnjaka iz regije i svijeta koji će zasigurno doprinjeti znanju naših liječnika.

"Na taj način slažemo naš mozaik, kako bi smo bili rame uz rame sa najboljim i time činimo dobro sebi,našim pacijentima, bolnici i regiji", kazao je Bevanda.

Dr. Mladen Bošković, ministar zdravstva HNK-a, je istakao:

"Hirurgija danas postaje sve sofisticiranija i nužno je osigurati dostupnost informacija i razmijenu iskustava među liječnicima hirurzima. Organizacija ovakvih kongresa sigurno će potaknuti kreativne rasprave", kazao je Bošković.

Također su pozdravnim riječima prisutne pozdravili dr. Braco Hajdarević predsjednik Liječničke komore i gosp. Ljubo Bešlić gradonačelnik grada Mostara.

Čast da otvori treći kongres hirurga FBiH pripala je predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću.

"Siguran sam da sve ono što se radi u SKB Mostar daje nam pravo da možemo biti ponosni. Siguran sam da će vam znanja s kongresa uveliko pomoći da unaprijedite sve ono što je potrebno unaprijediti kad je u pitanju hirurgija, ali jednako tako želimo vam da imate što manje posla", kazao je Čović.

Muzički ugođaj ovog kongresa uveličao je Akademski zbor Pro Musica pod vodstvom maestra don.Dragana Filipovića.