BiH
0

Mostar: Otkrivena bista Džemala Bijedića

NINA
Ispred zgrade Rektorata Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru danas je otkrivena bista jugoslavenskom političaru porijeklom iz Mostara, čije ime nosi spomenuti univerzitet, javlja agencija NINA.

"Džemal Bijedić je kao čovjek i privrednik obilježio jedno razdoblje. Pokazao se velikim čovjekom karakterističnog 'mostarskog' duha. On je jedan od sjajnih ljudi koji po svojim djelima ne pripadaju samo jednom narodu, nego i ostalima'', kazao je tom prilikom Fuad Ćatović, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić".

Bistu je otkrila Lana Pekušić, trenutno najbolja studentica na tom sveučilištu. "Velika mi je čast da sam uopšte student na univerzitetu koje nosi ime Džemala Bijedića. Čast mi je predstavljati studente ovog univerziteta", kazala je Pekušić prilikom otkrivanja biste.

Inače, taj univerzitet uskoro proslavlja 30. godišnjicu postojanja. "Ovo je jedan od simbola koji govori o kontinuitetu univerziteta te o njegovom postojanju i radu. Ono prolazi kroz vrlo teško razdoblje, kao uostalom i svi univerziteti u BiH. Opće je poznato kakva je situacija sa školstvom'', naglasio je rektor Ćatović dodajući kako su ovakvi trenutci svijetle tačke koje govore da univerziteti moraju postojati.