BiH
0

Mostar: Obilježen tjedan djeteta

FENA
U sklopu obilježavanja "Tjedna djeteta" danas je Centru za socijalni rad u Mostaru održan okrugli stol na temu "Prava djeteta u BiH i kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama".

Kako je za Fenu izjavila koordinatorica organizatora okruglog stola Humanitarne organizacije "Altruist" Dijana Andrić, razgovaralo s o trenutačnom položaju djece u BiH kada u su u pitanju njihova prava i kodeksu za zaštitu ljudskih prava koji uskoro treba biti donijet u bh. školama.

Po riječima Emine Jusufbegović iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, još uvijek se ne može reći da je stanje prava djece u BiH na zadovoljavajućoj razini iako je BiH potpisnica Konvencije o pravima djeteta.

"Djeca su ta koja prva trebaju osjetiti poboljšanje u društvu i zadnja snositi posljedice promašaja", istaknula je Jusufbegović.

Ravnateljica Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los rosales" Jasna Rebac zaključila je kako nikada nije suvišno govoriti o pravima djece, ali kako je Tjedan djeteta onda je to povod da se što više ljudi angažira u prepoznavanju dječjih prava u BiH.

Ukazala je na mogućnost dobrih rezultata kada su u pitanju poboljšanja dječjih prava nakon današnjeg partnerske suradnje resornoga ministarstva i Centra za socijalni rad, te humanitarnih organizacija.

Inače, u okviru ovoga projekta, humanitarna organizacija Altruist će napraviti i anketu po školama s pitanjem-koliko djeca uopće znaju o svojim pravima i koliko su s njima upoznata.

"Udruga Humanitarna organizacija Altruist" u sklopu obilježavanja Tjedna djeteta 2. listopada organizirala je i okrugli stol na temu "Seksualno i reproduktivno zdravlje mladih", a 6. listopada uz sponzorstvo tvrtke "Ledo d. o. o." djeci iz socijalno ugroženih obitelji bit će podijeljeni proizvodi te tvornice.

Projekt implementira Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.