BiH
0

Mostar: Obilježen dan Europe i Dan pobjede nad fašizom

FENA
Gradsko vijeće Mostara i Euro-info centrar iz Mostara obilježili su danas Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

U izjavi za novinare predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Murat Ćorić kazao je ako su Gradsko vijeće i Euro info centra već drugu godinu prepoznali potrebu da građane Mostara podsjete na ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, kao opomenu da se ne ponavlja ponovo iako je u našoj bliskoj prošlosti se nešto slično ponovilo.

"Osim toga podsjećanja, poručujemo građanima Mostara da samo suradnjom i međusobnim razumijevanjem možemo ići naprijed i kao grad i kao država i zajednica europskih naroda.

S obzirom na to da u zajednici europskih naroda svi narodi i dalje imaju svoju potpunu autentičnost, i mi želimo poručiti da je moguće Mostar graditi kao grad od interesa za sve njegove građane, grad u kojemu nitko nikome ne smeta i nitko ni nad kim ne dominira.

Standarde koji su sada u Europi moramo izgrađivati i mi u Mostaru, a tu je i Euro info centar koji će nam pomoći da građani i institucije grada Mostara iskoriste sve prednosti koje imamo prigodom pridruživanja europskim narodima", kazao je Ćorić.

Po riječima direktorice Euro info centra Vesne Kazazić, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe vrlo su značajni datumi s obzirom na činjenicu da je i BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

"Dvije su temeljne institucije toga procesa Vijeće Europe i Europska unija, koje su prošle dug razvojni put od svojih početaka, prije više od pola stoljeća, do danas kada Vijeće Europe ima 46, a Europska unija 27 članica", kazala je Kazazić.

Po njezinim riječima, današnje obilježavanje jako je važno kako bi se građani BiH na transparentan način upoznali s europskim integracijama, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te sa svim prednostima, ali i ograničenjima koje Europska unija donosi.