Cjelodnevni program
0

Mostar obilježava godišnjicu smrti Alekse Šantića

FENA
Polaganjem cvijeća na mauzolej Osmana Đikića, jutros je u Mostaru počeo cjelodnevni program povodom obilježavanja godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Obilježavanje godišnjice organiziralo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar.

Cvijeće su položili predstavnici "Prosvjete" Mostar te izaslanstvo potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića.

Generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar Ratko Pejanović istakao je kako je cilj obilježavanja godišnjice sjećanje na Šantića, njegova djela i na sve ono što je ostavio iza sebe, te da je to, kako je kazao, ujedno prilika da se prisjetimo Šantićevih prijatelja i saradnika, Osmana Đikića i Svetozara Ćorovića.

Šef Pudarićevog kabineta Miladin Vidaković kazao je u izjavi za novinare kako se zahvaljujući "Prosvjeti" i entuzijastima te nevladine organizacije već dugi niz godina s razlogom organizuje obilježavanje godišnjice smrti Alekse Šantića, velikog mostarskog pjesnika i, kako je istakao, najvećeg pjesnika s ovih prostora.

"Pjesma, poezija i sve ono što je dao Aleksa Šantić za Mostar posebno su neizbrisivi i uvijek prisutni, možda danas i više nego prije, kada želimo da sačuvamo Mostar da bude jedinstven, da bude ono što je bio prije nesretnih događanja devedesetih godina", kazao je Vidaković.

Nakon posjete Đikićevom mauzoleju, bit će posjećeni grobovi Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića te statua Alekse Šantića u Šantićevom parku.

Večeras će u Galeriji "Svetozar Ćorović" biti upriličena i promocija CD-a o duhovnim tekstovima Alekse Šantića.