Transparent "Sramotite nas"
0

Mostar ni danas nije dobio novog gradonačelnika

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Gradsko vijeće Mostara ni na današnjoj sjednici nije izabralo gradonačelnika Mostara.

Slično kao i na ostalim sjednicama, kandidati Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH i Suad Hasandedić iz SDA u trećem završnom krugu glasovanja nisu dobili potrebnu većinu od 18 glasova vijećnika, tako da ni nakon više od pet mjeseci od lokalnih izbora Mostar nema novog gradonačelnika. Bešlić je u zadnjem krugu dobio 14 glasova, a Hasandedić 13, dok su suzdržani bili vijećnici SDP-a te pojedini vijećnici Narodne stranke Radom za boljitak

Termin iduće sjednice na kojoj će se birati gradonačelnik bit će poznat u ponedjeljak. Naime, tada će Gradsko vijeće Mostara raspravljati o uspostavi poslovne zone Grada Mostara, a nakon toga bi se klubovi vijećnika trebali dogovoriti o novom terminu za izbor čelnog čovjeka Mostara.

Predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović (HDZ 1990) izjavio je nakon sjednice kako se nema svrhe više iscrpljivati ovakvim sjednicama, te da je potrebno Gradsko vijeće raspustiti i raspisati nove izbore. U vezi s tim, pozvao je novog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzku da se što prije uključi u rješavanje ovog problema.

Suprotno Vidovićevom mišljenju, vijećnik Faruk Ćupina iz SDA smatra da ne treba raspisati nove izbore u Mostaru, već da OHR treba natjerati stranke da stvore uvjete za izbor gradonačelnika. Posebice je spomenuo stranke koje su do sada bile suzdržane u glasovanjima za kandidate iz HDZ-a i SDA.

Očekujemo od tih stranaka da se uozbilje te da aktivno sudjeluju u izboru gradonačelnika, jer ovo što su do sada radili je zlouporaba, kazao je Ćupina. Napomenuo je da je SDA i protiv izmjena sadašnjeg Statuta grada Mostara.

Inače, i ovu sjednicu Gradskog vijeća obilježili su predstavnici Liberalno demokratske stranke i Naše stranke koji su, nakon što se nije izabrao gradonačelnik, formirali transparent od papira na kojem je pisalo "Sramotite nas", te su podijelili protestna pisma vijećnicima.