BiH
7

Mostar: Naguravanja između demonstranata i policije, priveden vođa protesta

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko četrdeset građana Mostara i danas se, po kišnom vremenu, okupilo na Španskom trgu, demonstrirajući protiv teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi.

Demonstranti su nakon okupljanja krenuli u šetnju Lenjinovim šetalištem prema Rondou, međutim policija ih je zaustavila, nakon čega su učesnici protesta burno reagirali, a bilo je i naguravanja te vrijeđanja.

Nakon toga je policija privela vođu mostarskih demonstranata Muharema Hindića Mušicu.

Inače, predstavnike Plenuma građana i građanki Mostara ni danas niko nije dočekao u Skupštini HNK-a, iako im je to jučer obećano. Predstavnicima Plenuma samo je rečeno da su svi "službeno odsutni" i da nisu u zgradi.

Demonstranti su tražili da Hindić bude pušten, no član Plenuma građana i građanki Mostara Nadir Frlja kazao je kako imaju informaciju da će Hindić u policiji biti zadržan 24 sata, te je najavio kako će demonstranti sutra prošetati do zgrade policije ako se Hindić ne pojavi na okupljanju na Španskom trgu zakazanom u 17 sati.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak kazao je u izjavi za medije kako je Muharem Hindić priveden jer se oglušio o zapovijed policijskog službenika.