Zatražena pomoć
1

Mostar, Konjic i Jablanica trebaju vatrogasce, cisterne i vodu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) uputila je apel svim kantonalnim upravama civilne zaštite da se na širi lokalitet Konjica upute sva raspoloživa vozila (cisterne) kako bi se uključili u savladavanje vatrene stihije koja se širi uslijed jakog vjetra na tom području.

Kako je Agenciji FENA kazao Murat Baručija iz FUCZ-a, pomoć šire zajednice zatražena je na urgentan poziv za pomoć koji je, u međuvremenu, stigao iz općina Konjic i Jablanica, gdje se situacija s požarištima uslijed vremenskih (ne)prilika dodatno usložnjava.

FUCZ je sugerirala da se na teren upute sve raspoložive cisterne s vatrogascima i određenom količinom vode, koristeći se pritom svim prilazima - makadamskim i drugim putevima za pristup požarištima.

Baručija, navodi da se, istovremeno, oglasila Kantonalna uprava CZ-a iz Mostara, zatraživši pomoć od drugih kantonalnih uprava, a posebno od Kantonalne uprave CZ-a Sarajevo, uz sugestiju da se u nadgledanje i osiguranje magistralnog puta M-17 uključe kapaciteti Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Po njegovim riječima, od jutros je u gašenje požara na području općine Jablanica uključen helikopter OSBiH.

FUCZ, istovremeno, koordinira aktivnosti na osiguranju međunarodne pomoći za gašenje požara iz vazduha.