Velimir Jukić
0

"Mostar kao centar hrvatske federalne jedinice"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH zalagaće se, kroz ustavne reforme, da Mostar bude centar hrvatske federalne jedinice u kojoj će Hrvati biti većinski narod, rekao je kandidat ove stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Velimir Jukić.

"Mostar jeste i biće još veći duhovni, kulturni, privredni i svaki drugi centar Hrvata u BiH. Mostar ima taj potrebni potencijal i to je u interesu Hrvata iz cijele BiH. Na taj načim ćemo obezbijediti da hrvatski narod bude institucionalno jednak sa ostala dva naroda koji žive u BiH", rekao je Jukić.

On je na predizbornoj tribini u Mostaru naglasio važnost pobjede kandidata HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, kao i važnost da predsjednik Savjeta ministara BiH bude Hrvat, saopšteno je danas iz HDZ-a BiH

"Veoma je važno da HDZ BiH i Borjana Krišto ostvare planirani broj glasova, jer ovlaštenja člana Predsjedništva BiH nisu mala, kako ih neki žele prikazati. Posmatrajući raspoloženje među hrvatskim narodom smatram da će planirana brojka od 130 000 glasova biti premašena. Uvjeren sam da je hrvatski narod kroz prethodne četiri godine prepoznao ko ne želi jedinstvo među Hrvatima", poručio je Jukić.

Na javnoj tribina HDZ BiH pod nazivom "Slušamo Vas", održanoj sinoć Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, govorili su nosilac liste za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Mladen Bošković i nosilac liste HDZ BiH za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić.

Prije održavanja tribina delegacija HDZ BiH položilo je vijence ispred spomenika poginulim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane.