BiH
0

Mostar je za vrijeme skokova najposjećeniji grad u BiH

FENA
Mostarski skokovi su najvažniji turistički događaj i brend za Mostar i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u vrijeme tradicionalnih skokova sa Starog mosta grad Mostar je najposjećeniji, kazao je u izjavi Agenciji Fena voditelj podružnice Mostar u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona Mensud Duraković.

On ističe da su mostarski skokovi prilika za promociju turističke ponude i grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele i BiH.

"Mostarski skokovi kao najvažniji turistički događaj i brend imaju veliku šansu da uđu na UNESCO-vu Listu nematerijalne kulturne baštine i mislim da će se to vrlo brzo i ostvariti", dodao je Duraković.

Navodi kako Mostar s trenutnim brojem smještajnih kapaciteta vrlo teško zadovolji svu potrebu koju imaju turisti koji dolaze u Mostar, odnosno koji žele da vide skokove i da borave tih dana u Mostaru.

U posjetu ovom gradu, kako navodi Duraković, dolaze gosti iz čitavog svijeta. Najveći broj turista je iz okolnih zemalja, Slovačke, Češke, u posljednje vrijeme iz zapadne Evrope i Azije, a veliki broj turista je i iz Turske.

Duraković upozorava kako treba uložiti dodatni napor da rijeka Neretva bude čistija i prilagođena za kupanje.

"Mostar koji je orjentisan na turizam i koji može da živi dobro od turizma, sa svih aspekata mora učiti i taj dodatni napor. Takva Neretva kakvu žele Mostarci i turisti koji posjećuju naš grad bi umnogome poboljšala turističku ponudu, od raftinga pa do kupanja na rijeci Neretvi", ističe Duraković.