BiH
0

Mostar: Informativna ulična akcija "Podijelimo kolač drugačije"

FENA
Tridesetak nevladinih organizacija, pokreta, formalnih i neformalnih skupina pokrenulo je javnu kampanju zagovaranja smanjenja i racionalizacije administracije u BiH.

U sklopu ove kampanje aktivisti spomenutih organizacija danas su u Tuzli, Sarajevu i Mostaru organizirali informativnu uličnu akciju pod nazivom "Podijelimo kolač drugačije". Aktivisti su u Mostaru na Španjolskom trgu građanima dijelili tortu i letke s receptom za "budžet tortu".

"Potrebno je pomiješati jednu veliku krizu u državi s pet razina vlasti. Na to dodati što je moguće više institucija (poželjno je više od deset vlada, skupština i slično), te sve još začiniti nepotizmom i korupcijom po želji. Nakon toga, sve to preliti kremom od vitalnog nacionalnog interesa pomiješanog s blokadom institucija i prijetnjom novim sukobima", glasi spomenuti recept.

Po riječima Huseina Oručevića, urednika Medija centra Omladinsko kulturnog centra "Abrašević", u prošloj godini u Federaciji BiH na troškove administracije potrošeno je 160 milijuna maraka, a u federalnom proračunu za 2008. godinu za tu svrhu planirano je čak 220 milijuna maraka.

Dodao je da prosječna plaća zaposlenih u administraciji na svim razinama vlasti u Federaciji BiH iznosi oko 2,670 maraka, što je dva i pol puta više od prosječne plaće.

"Ogromna količina novca odlazi na troškove administracije, a u proračunima nema planiranih nikakvih razvojnih ni strategijskih projekata. Cilj nam je pokrenuti građane da provjeravaju na što se troši proračunski novac. Mi ćemo za njih raditi analize i davati određene informacije, a nadamo se da će oni biti aktivni u javnim raspravama i na svim ostalim mjestima gdje se odlučuje o dijeljenju budžetskih sredstava", kazao je Oručević.