Pet mjeseci od izbora
0

Mostar i dalje bez gradonačelnika

FENA
Ni nakon pet mjeseci od provedenih općinskih izbora Mostar nije dobio gradonačelnika, a na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nije usvojena niti odluka o privremenom financiranju grada.

U ponovljenom izboru za gradonačelnika sudjelovala su tri kandidata i to Ljubo Bešlić (HDZ BiH), Suad Hasandedić (SDA) te Marko Romić (NSRB). U prvom krugu je ispao Romić, a u ostala dva kruga Bešlić i Hasandedić nisu dobili dovoljan broj glasova. U zadnjem krugu Bešlić je dobio 14 glasova, a Hasandedić 12. Devet vijećnika je bilo suzdržano. Za izbor je trebalo 18 glasova, odnosno natpolovična većina svih izabranih vijećnika.

Nakon što nije izabran gradonačelnik, Gradsko vijeće nije usvojilo ni odluku o privremenom financiranju Grada Mostara, unatoč apelima Sindikata Gradske uprave Mostara, koji je najavio štrajk za 19. ožujak, te zamjenice ombdusmana Federacije BiH Amre Kazić. Za odluku o privremenom financiranju glasovao je 17 vijećnika (Klub hrvatskih vijećnika, vijećnici SDP-a te pojedini vijećnici Narodne stranke radom za boljitak), dok su ostali vijećnici, njih 18, bili suzdržani.

Voditelj Regionalnog ureda OHR-a u Mostaru Anatolij Viktorov, koji je nazočio današnjoj sjednici, izrazio je nezadovoljstvo radom Gradskog vijeća, kazavši da se OHR nadao da će stranke imati više razumijevanja te da će se sporazumjeti oko izbora gradonačelnika.

"Ovo što se danas dogodilo nismo tražili. Nismo tražili mehaničko dizanje ruka, već sporazum političkih stranaka i vijećnika", kazao je Viktorov u izjavi za novinare.

Istaknuo je da OHR neće mijenjati Statut Mostara, već da vijećnici moraju sami odraditi svoj posao.

"Razgovori o promjenama Statuta te ponavljanju izbora, samo su odugovlačenja. Vijećnici koji su izabrani moraju raditi svoj posao i završiti s politikom, jer ovo nije predizborna godina", ocijenio je Viktorov, napomenuvši da danas nije usvojena ni preporuka OHR-a da glasovanje kod izbora gradonačelnika bude tajno.

"U cilju prevladavanja ovakvog stanja, OHR je predložio da glasovanje za gradonačelnika bude tajno, kako vijećnici ne bi slušali što im stranke govore. Međutim, Gradsko vijeće tu preporuku nije prihvatilo", pojasnio je Voditelj Regionalnog ureda OHR-a u Mostaru.

Inače, početak sjednice obilježio je prosvjed pedesetak građana koji su se okupili ispred zgrade u kojoj se sjednica održavala. Građani su transparentima te uzvicima iskazivali svoje nezadovoljstvo aktualnom političkom situacijom u Mostaru.