BiH
0

Mostar: GO HDZ 1990 obilježio spomen na ubijene fratre

FENA
Mostar (Foto: Sarajevo-x.com)
Mostar (Foto: Sarajevo-x.com)
Simboličnim bacanjem cvijeća u Neretvu s Lučkog mosta u Mostaru, mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 danas je obilježio spomen na ubijene fratre i sve druge žrtve komunističkog režima u tom gradu.

Kako je priopćeno iz Gradskog odbora HDZ-a 1990, cvijeće je bačeno s Lučkog mosta jer se vjeruje da su partizani ispod tog mosta ubili provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara,

"Europski parlament u Bruxelesu je donio rezoluciju o Europskoj savjesti u vezi s europskim totalitarnim režimima u prošlom stoljeću, među kojima i komunističkog režima koji je vladao na ovim područjima. Unatoč tome što BiH poštuje tu rezoluciju, današnji dan se u Mostaru spominje i obilježava kao dan 'Oslobođenja', iako se zna da su tog dana prije 67. godina kukavički i bez imalo milosti pobijeni mostarski fratri. Njihova jedina krivica i grijeh je bio što su bili franjevci", navodi se u priopćenju.

U njemu se dodaje kako su "nevine žrtve nevine žrtve i nitko sebi ne smije uzimati pravo na klasificiranje na prvorazredne i drugorazredne žrtve".

Mostarski Gradski odbor HDZ1990 će večeras u 18 sati u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla nazočiti svetoj misi na spomen pobijenim fratrima i svim vjernicima Mostara i okolice, koji su pali kao žrtve u II. svjetskom ratu, stoji u priopćenju.