BiH
0

Mostar: Dok se u Gradskoj vijećnici održavala izložba, građani ispred protestovali

Klix.ba
(Foto: Aldin Ljubunčić/Klix.ba)
Neformalna grupa građana Mostara večeras se okupila ispred Gradske vijećnice, gdje je otvorena izložba "Mostar – muzej sjećanja", kako bi još jednom iskazala nezadovoljstvo zbog političke blokade Grada Mostara, koja traje više mjeseci.

Okupljeni građani, transparentima su jasno iskazali šta misle o aktuelnoj situaciji u gradu na Neretvi, gdje se političkim problemima ne nazire kraj.

"Licemjerno je da se u Gradskoj vijećnici, gdje je nekada bila škola, otvara izložba 'Mostar muzej sjećanja', kada se u ovom gradu sistemski uništavaju sva sjećanja. Večeras smo se okupili, kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo stanjem u Gradu Mostaru", istakli su građani.

Povodom otvaranja izložbe u Mostar je stigao i visoki predstavnik Valentin Inzko, kojem su okupljeni građani uputili nekoliko parola.

Na pitanje novinara, kako komentira činjenicu da situacija u Mostaru nije rješena, Gradska vijećnica u kojoj se otvara izložba zvanično nije otvorena, a tu je i grupa građana koja iskazuje nezadovoljstvo zbog svega navedenoga, visoki predstavnik je odgovorio:

"Danas sam došao ovdje zbog kulturnog događaja. Bosna i Hercegovina ima dosta problema, ali i puno lijepih stvari ima u ovoj zemlji. Jedna od tih je ljepših strana ove zemlje je kultura. Večeras ćemo vidjeti stare fotografije Mostara, koji je zaista lijep i fantastičan grad, ima specifično svijetlo, koje postoji samo u ovome gradu”.

Prilikom ulaska zvanica i građana u Gradsku vijećnicu, okupljeni su skandirali: "Vratite se u školu" i "Hoćemo kvalitetno obrazovanje, a ne lošu politiku".

Uprkos protestima, otvorena je izložba fotografija pod nazivom: Mostar – muzej sjećanja (antologija starih fotografija: 1880-1980).

Organizator večerašnje izložbe fotografija je Matica hrvatska Mostar i Galerija Martino.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valetnin Inzko otvorio je izložbu fotografija, a istakao je da Mostar ima specifično svjetlo, koje postoji samo u ovome gradu, te uz niz problema sa kojima se susreću građani Mostara, kultura je svakako jedna od svjetlijih tačaka.

O izložbi, velikom broju zvanica i građana Mostara, govorili su predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović i autor fotografija Branimir Martinac.

U umjetničkom programu predstavili su se: Goran Matović – dramski umjetnik i Kvartet Simfonijskog orchestra Mostar.