BiH
314

Mostar dobio još jednog hafiza Kur'ana

Piše: A. D.
Hercegovina je jučer dobila još jednog hafiza, četvrtog u posljednjih šest mjeseci, a 12. od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Promocija novog hafiza Kur'ana održana je u džamiji Kočine-Masline Medžlisa IZ Mostar, a okupila je džematlije i zvaničnike Islamske zajednice iz cijele Bosne i Hercegovine.

Svečanost promovisanja hafiza Jusufa Bećoje priredili su Muftijstvo mostarsko, Medžlis IZ Mostar, Karađoz-begova medresa i Centar za učenje Kur'ana. Ispred organizatora prisutnima se obratio Muhjudin ef. Bećoja, imam džemata Kočine-Masline i otac hafiza Jusuf Bećoje, koji je bio posebno radostan, te prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, napomenuvši da će hafizi Časnog Kur'ana biti oni koji će stajati na najvećim džennetskim deredžama zbog toga što su naučili i sačuvali Kur'an u svojim glavama.

U ime kolektiva Karađoz-begove medrese, čiji je hafiz Jusuf Bećoja bio učenik i u tom je vremenu uspješno završio hifz pred prof. kurra-hafizom Arminom Abazom, obratio se prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a u svom kazivanju pohvalio je rad i trud hafiza Jusufa Bećoje, te njegove porodice, koji su uvijek bili i ostali primjer svima onima koji žele slijediti Allahov put i sunnet Poslanika, a.s. Prof. Tulek je hafizu Jusufu uručio i hediju ispred kolektiva na čijem je čelu.

Prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, posebno je bio emotivan u svom obraćanju, tokom kojeg je istakao tri bitne osobe ili odrednice vezane za ovu svečanost i radost, a to su hafiz Jusuf Bećoja, dijete džemata Kočine-Masline, MIZ Mostar, Karađoz-begove medrese, Muftijstva mostarskog, Fakulteta islamskih nauka, druga ličnost je hafizov otac Muhjudin ef. Bećoja, koji nije samo svoju biološku djecu naučio arapskom pismu, već i mnogu djecu iz svog džemata, polaznike svog mekteba, te kao treću odrednicu muftija mostarski naveo je porodicu Muhjudina ef. Bećoje, koja je primjer svima nama kako se živi i radi u islamu i doprinosi islamu.

Hafiz Jusuf Bećoja trenutno je student 4. godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, te se u okviru svečanosti u ime spomenute institucije obratio prof. dr. Ismet Bušatlić, njen dekan, a posebni gosti svečanosti bili su profesori, uposlenici i studenti Fakulteta islamskih nauka.

U ime reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini, mr. Husein ef. Kavazovića, prisutnima se obratio prof. Mustafa ef. Spahić, uručivši hafisku diplomu hafizu Jusufu Bećoji.