BiH
61

Mostar: Dječiji ruksaci duplo teži od dozvoljene granice

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Udruženje roditelja ''Naša djeca 2014'' Mostar danas je u dvorištu Osnovne škole Petra Bakule organizovala akciju vaganja torbi učenika osnovnih škola iz Mostara.

Ovim povodom vršeno je vaganje djece, a potom i njihovih torbi, pri čemu su ruksaci pojedine djece težila i do 9 kila. Prema evropskim standardima težina školske torbe ne bi smjela prelaziti 10 posto težine učenika, a u Mostaru je danas ta brojka znatno premašena.

Lejla Hodžić iz Zavoda za Javno zdravstvo Hercegovačko neretvanskog kantona kazala je da je ovo prvi korak stavljanja akcenta na izuzetno važan problem koji traje godinama.

“Mi u zavodu smo prije devet godina radili jedno slično istraživanje koje je rezultiralo zabrinjavajućim podacima i od tog dana do danas ništa se nije značajno promijenilo i poduzelo u rješavanju tog problema. Dječija tašna prelazi skoro duplu težinu koja bi bila preporučena za visinu učenika, pri čemu dolazi do poremećaja cirkulacije, vrtoglavica i stradanje kičmenog stuba”, kazala je Hodžić.

Cilj ove akcije je ukazati na problem preteških torbi koje učenici osnovnih škola moraju nositi tokom školovanja.

“Akcija je pokrenuta kako bi se ukazalo na problem preteških đačkih torbi koje djeca svakodnevno nose u škole. Istovremeno želimo ukazat i na nepostojanje zakona o udžbenicima u HNK”, dodala je Mirjana Laganin glasnogovornica Udruženja roditelja Naša djeca 2014. godine.

Prema mišljenjima aktivista navedenog Udruženja razlog zbog kojeg se svi problemi dešavanju u obrazovanju na području HNK je problem nepostojanja zakona o udžbenicima u ovom kantonu.

“Nepostojanje zakona o udžbenicima dovodi do niza drugih problema između ostalog i preteških torbi kod djece u osnovnim školama. Stav Udruženja je takav da je najveća krivica na resornom ministarstvu i na bivšim ministrima koji su doveli ovakvo stanje u obrazovanju u našem kantonu”, istakao je Antoni Šain.