BiH
50

FOTO / Mostar: Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Klix.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona podržao je humanitarnu manifestaciju udruženjaNovi pogled "Jedan narcis za jedan život".

Djelatnici Zavoda na Španjolskom trgu su podržali prodaju proljetnog cvijeta narcisa kako bi se prikupilo dovoljno novca rad udruženja koje organizuje akcije podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Posebno su čestitali članovima "Novog pogleda" na proslavi desete godišnjice rada te na ustrajnosti koju vode svojim humanitarnim radom na podizanju svijesti o potrebi redovnih preventivnih pregleda kako bi se time smanjila smrtnosti od raka dojke.

"Svakog dana do nas dopiru vijesti o oboljelima od raka. Često su to ljudi koje poznajemo, a jednako nas pogađaju vijesti o bolesti nepoznatih ljudi, djece i osoba svih generacija. Rak je postao epidemija modernog doba. Stoga, učinimo sve što možemo kroz prevenciju, brigu o sebi kao i kroz zdrav način života. Pozivamo sve naše osiguranike da se brinu za svoje zdravlje i odazovu preventivnim pregledima ranog otkrivanja raka. Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona redovno finansira projekte ranog otkrivanja karcinoma. Od članova udruženja Novi pogled moglo se čuti da je upravo cvijet narcis odabran za ovu manifestaciju, jer simbolizira buđenje života i nade za bolje sutra. Njegovom prodajom na gradskim ulicama i poduzećima udruga Novi pogled prikuplja novac koji će se utrošiti na širenje svijesti o raku dojke, za prigodne seminare, savjetovanja, izložbe, za podršku liječenim ženama, izradu promotivnog materijala".
Ovakve javne, građanske akcije vrijedno su upozorenje da od bolesti može oboljeti svako, da u bolesti žena nije sama i da može puno učiniti kako bi spriječila njene posljedice.