BiH
2

Mostar: Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama u teškom stanju

FENA
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Iz Centra "Los Rosales" Mostar oglasili su se danas saopćenjem za javnost u kojem stoji da se taj centar nalazi u najtežoj finansijskoj situaciji od njegovog osnivanja te se dodaje da je situacija zaista alarmantna.

Zbog toga je Centar "Los Rosales" podnio zahtjev Skupšitni Hercegovačko-neretvanskog kantona za jednakim tretmanom korisnika i zaposlenika Centra s ciljem pronalaska konačnog adekvatnog rješenja za spomenutu ustanovu.

Kako ističu iz tog centra, poseban problem predstavlja finansiranje od više finansijera s različitih budžetskih linija.

"Jedan dio štićenika ima osiguranu hranu i prijevoz do Centra, dok za druge to nije slučaj, te smo se svih ovih godina snalazili isključivo zahvaljujući ljudima dobre volje. Također, jedan dio zaposlenika prima plaću i druge naknade preko trezora, dok drugi dio ovisi o isplati grantova. Ti grantovi su jako mali i neredoviti i ne mogu pratiti isplate koje idu iz budžeta HNK-a", stoji u saopćenju.

Iz Centra također ističu kako iz budžeta za 2012. godinu nisu dobili oko 35 posto odobrenih sredstava po Izmjenama i dopunama budžeta HNK za 2012. godinu dok za 2013. godinu nisu dobili niti jednu marku.

Centar ima dosta neplaćenih troškova što im stvara probleme u svakodnevnom poslovanju i pružanju usluga štićenicima.

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar pohađaju djeca i mladi od 3 do 55 godina starosti, s lakšim, umjerenim i kombiniranim poteškoćama u psihofizičkom razvoju, cerebralnom paralizom, autizmom, Down sindromom, hiperaktivnošću, a dolaze iz različitih dijelova Hercegovačko-neretvanskog kantona.