BiH
3

Mostar: Bojkotovana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH

SRNA/Klix.ba
Mostar
Mostar
Hrvati i Srbi u Mostaru bojkotovali su danas proslavu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizovali klubovi Bošnjaka u Gradskom vijeću i Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predsjednik Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Salem Marić rekao je uoči svečane akademije da su se klubovi Bošnjaka odlučili da samostalno organizuju svečanost s obzirom da predsjednik kantonalne Skupštine i predsjednik Gradskog vijeća Mostara nisu dobili saglasnost od ostalih klubova za organizaciju ove akademije.

On je dodao da je poziv upućen klubovima Hrvata i Srba.

"Ne znam zašto se nisu odazvali klubovi Hrvata i Srba, iako su 1992. godine Hrvati zajedno sa Bošnjacima bili na referendumu i dali punu podršku nezavisnosti BiH. Danas se, vjerovatno, mijenjaju odnosi i politika prema BiH", rekao je Marić.

Nakon svečane akademije, koja je održana u Centru za kulturu u Mostaru, organizovana je posjeta haremu "Šehitluci", gdje su položeni vijenci.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 posto građana glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.