BiH
0

Mostar: 460 mališana od 1. septembra u vrtićima

Piše: Ž. M.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Foto: Željko Miličević/Klix.ba (Foto: Z. M./Klix.ba)
Mostarski Gradski vrtići otvaraju svoja vrata i počinju sa radom od 1.septembra.

Upisi su završeni a kapacitet od 460 mjesta koje pružaju gradski vrtići je popunjen.

Prema riječima direktorice JU Dječiji vrtići Mostar Danijele Kegelj, na čekanju je za razliku od prijašnjih godina ostao vrlo malo djece.

Naime, riječ je o dvadesetak djece koji zbog pretrpanih vrtića moraju malo sačekati određeno vrijeme na upis.

U odnosu na broj zaposlenih kapacitet od 460 mališana je realan ističe direktorica i naglašava "da ove godine smo otvaranjem novih skupina uspjeli upisati veći broj, a prijašnju brojku od 100 djece na čekanju smanjili na 20".

S obzirom na dugogodišnje probleme pojedinih gradskih vrtića na loše uslove rada, Kegelj kaže kako se je ove godine unatoč finansijskom manjku dosta radilo na podizanju kvalitete rada i na uređenju prostorija.

Tako je vrtić "Zvončić"preuredio krov zajedno sa nekim elementima interijera i tako otklonio dugogodišnji problem sa vlagom, jer je ovaj vrtić izrazito tražen zbog svoje lokacije, ističe direktorica Kegelj.

Na naš upit o visini cijene u gradskim vrtićima Kegelj kaže da se cijena određuje prema djetetovom vremenskom boravku u vrtiću.

Tako za jaslice izdvaja se 190 KM, cjelodnevni program od 10 sati košta 160 KM, a poludnevni od šest sati koliko dijete boravi u vrtiću košta 120 KM.

Također, postoje i igraonice gdje roditelji mogu ostaviti dijete 4 sata i za to odvojiti mjesečno 60 KM. Pravilnikom o ishrani na području BiH korekcije se vrše i u jelovnicima koje vrtići nude.

Tako se od ove godine izbacuje konzervirana hrana, poput pašteta i salama, a uvode se peciva i zdravija ishrana u vidu voća i povrća.

"Trudili smo se uvesti neke bitnije promijene u kompletnom radu vrtića i nadamo se da će od ove godine stvari krenuti boljim tokom", kaže Kegelj.