BiH
67

Mostar: 420 osnovaca dobilo modernu školsku zgradu

Anadolija
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Svečanim presijecanjem vrpce, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i gradončelnik Mostara Ljubo Bešlić danas su otvorili novu zgradu osnovne škole u kojoj će se školovati 420 učenika iz mostarskog naselja Zalik.

"Ovaj dio grada zaslužio je da dobije ovako reprezentativan objekat", kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, zahvalivši svima koji su pomogli u izgradnju nove zgrade OŠ "Zalik".

Bešlić je izrazio nadu da će uskoro i sve ostale mostarske škole steći slične, optimalne uvjete za rad. 

Istaknuvši da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za dobru budućnost, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je učenike da budu marljivi.   

"Značaj ovog projekta je još veći ako se zna da BiH prolazi kroz vremena ekonomske krize i političkih previranja, koja usporavaju razvoj najvažnijih oblasti", rekao je Izetbegović.

On je izrazio nadu da su "političari kočničari" izvukli pouke u proteklom periodu te da će BiH već od jeseni ući u jedno novo i bolje razdoblje.

"Vi, ovdje, u Mostaru, zaslužujete poseban iskorak, dogovor kojim ćete svi biti zadovoljni i da niko neće biti zakinut ni za minimum svojih prava", poručio je predsjedavajući Izetbegović. 

Svečanosti otvorenja nove školske zgrade prisustvovali su, uz ostale, federalni ministri obrazovanja Damir Mašić i kulture i sporta Salmir Kaplan, predsjednik Gradskog vijeća Mostara u posljednjem sazivu Murat Ćorić, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović, kao i direktorica OŠ "Zalik" Eneza Čolaković. 

Vrijednost nove školske zgrade sa sportskim terenima procijenjena je na oko tri miliona KM, a sa plaćenim porezima i nabavkom opreme, investicija je procijenjena na četiri miliona maraka. Škola ima 14 učionica, pet kabineta, biblioteku, prostor za rad vijeća učenika, prostor za produženi boravak, zbornicu, prostorije za upravu škole i prijem roditelja, zubarsku ordinaciju, lift za učenike s posebnim potrebama, kotlovnicu na drva i pelet, otvorene sportske terene, zelene površine.

Konačno, 420 učenika iz ovog mostarskog kvarta, koji su nastavu pohađali u dvije odvojene i neuslovne zgrade, dobilo je savremeno opremljene učionice neophodne za uspješno i kvalitetno školovanje.

Izgradnju nove školske zgrade finansirali su Grad Mostar, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. Radovi su počeli 2012.godine. Završetkom ovog školskog objekta konačno su se stekli svi potrebni uvjeti da se 420 učenika ove škole  obrazuje u suvremenom objektu prema svim pedagoškim standardima.