Zahtjev vlastima
0

Most na Žepi i Redžep-pašina kula trebaju hitnu sanaciju

Sarajevo-x.com
Mjesna zajednica Žepa je svim nadležnim institucijama poslala zahtjev za zaštitu kulturno-historijskih spomenika - Mosta na Žepi i Redžep-pašine kule koji se nalaze na području opštine Rogatica.

Zahtjev sadrži Odluke o proglašenju ovih spomenika nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, kao i foto-dokumentaciju sa evidentiranim oštećenjima, te se nadaju da će nadležne institucije poduzeti potrebne mjere kako bi se navedeno kulturno-historijsko blago na području Žepe zaštitilo i sačuvalo za buduća pokoljenja, objavio je lokalni portal zepa-online.com.

Inače, prema odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika sa sjednica održanih 25.-30. januara 2005. godine i 09.-31. marta 2007. godine, Vlada Republike Srpske dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovih nacionalnog spomenika, kao i osigurati sredstva za izradu i provedbu potrebne tehničke dokumentacije za njihovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju.

Kako se navedeni nacionalni spomenici nalaze u kritičnom stanju, nadležni organi se mole da se što prije pristupi njihovoj sanaciji, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik Savjeta MZ Žepa Mustafa Omanović.

Mjesna zajednica Žepa se, nakon niza pojedinačnih sugestija, odlučila da i na ovaj način skrene pažnju i pokrene inicijativu za hitno poduzimanje prvih praktičnih koraka ka realizaciji sanacije nacionalnih spomenika, spomenika o kojima je pisao, između ostalih i dobitnik Nobelove nagrade - književnik Ivo Andrić.