BiH
53

Most koji to nije: Birokratije i sujete drže u blokadi tri sela kod Kalesije

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
S obje strane obale rijeke Spreče, u blizini novosagrađenog mosta "Sead Džafić", istovareni su kamioni zemlje kako bi se spriječio prelazak s jedne na drugu stranu. Prethodni most odnijela je vodena bujica u maju ove godine, a novosagrađeni svečano je pušten u rad 11. oktobra.

Međutim, kraj problema za mještane kalesijskih mjesnih zajednica Zelina, Gojčin i Jelovo brdo se ni ne nazire. Investitor, privatni preduzenik Sead Džafić, vlasnik preduzeća Unis Tok, kaže kako je u gradnju mosta uložio oko 200.000 KM i da je to njegov poklon lokalnoj zajednici, dok u Općini Kalesija procijenjuju kako gradnja mosta nije koštala više od 100.000 KM.

"Eto, vidite, šta oni pričaju. Pa i da je potrošena jedna marka, kakve to veze ima. Najbitnije je da je most postavljen i da ponovo spaja ljude i obale", kaže Sead Džafić.

Uprkos negodovanjima građana iz odsječenih naselja, Općina Kalesija nije izdala upotrebnu dozvolu, bar privremenog tipa, kako bi se saobraćaj i život nesmetano odvijali.

"Investitor Sead Džafić od četiri zaključka Općinskog vijeća nije ispoštovao najvažniji, odnosno nije dostavio projektnu dokumentaciju. Čim to dostavi mi ćemo mu izdati upotrebnu dozvolu", navode u Općini Kalesija.

Međutim, Džafić izrečene navode iz Općine Kalesija ocijenjuje kao čistu laž, jer kaže da je ispoštovao sve što je dogovorio sa Direkcijom cesta TK i općinskom administracijom.

"Siguran sam kako je riječ o sujeti načelnika Rasima Omerovića. Očito da sam mu otkinu dio kolača, jer je Općina Kalesija trebala tražiti oko 400.000 KM za sanaciju tog mosta sa viših nivoa vlasti. Iz općine su zabranili upotrebu mosta, a ukoliko kao investitor ne dobijem privremeno upotrebnu dozvolu bit ću primoran da željeznom ogradom zabranim prolazak. Građani su samoinicijativno uklonili barikade koje smo postavili i valjda to govori koliko im je most potreban. U općini su im rekli kako most nema upotrebnu dozvolu, ali nisu naveli da općina izdaje upotrebne dozvole", kaže Sead Džafić.

Mještani Zeline, Gojčina i Jelovog brda ogorčeni su zbog odluke općinske administracije o zabrani korištenja mosta. Kažu kako im djeca idu pješice u školu, jer preko mosta ne može saobraćati autobus zbog postavljene zemljane barikade. Zbog toga traže da se hitno prevlada novonastala situacija i da se otvori most kako bi se njihov život normalizovao.